Sistemul de încălzire în pardoseală potrivit pentru casă: Cum îl alegem în funcție de necesități ?

Incalzire prin pardoseala ieftina

Ce este încălzirea în pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală constituie un sistem care pompează apă caldă prin conducte sub podea (un sistem „umed”), fie prin bobine electrice amplasate sub podea (sistem „uscat”). Ulterior, căldura de sub podea radiază în cameră.

Încălzirea prin pardoseală este cea mai veche formă de încălzire centrală. Pe vremuri, romanii foloseau o formă de încălzire prin pardoseală numită hipocaust, care a încălzea clădirile și băile. Forma de încălzire în pardoseală de astăzi este obișnuită în Europa de Nord și câștigă popularitate în Marea Britanie.

Încălzirea prin pardoseală poate economisi energie?

Acest lucru depinde de cât de bine este izolată clădirea sau de eficiența boilerului.

Clădirile comerciale cu înălțime ridicată sunt mai predispuse la creșterea eficienței sistemelor de încălzire în pardoseală deoarece pentru necesitățile de încălzire mai mari, costurile de capital (investiție) ale unui sistem de încălzire prin pardoseală devin relativ mai mici (Citește acest ghid pentru a afla cum poți economisi cu sistemul de încălzire în pardoseală: https://climacenter.ro/ghidul-expertului-in-incalzire-in-pardoseala/).

Într-o locuință cu izolație medie, încălzirea prin pardoseală sub lemn izolat va economisi 20% din costurile de energie oferite de un sistem de radiatoare.

Într-o locuință cu izolație medie, cu cazan pe gaz sau cu combustibil lichid, economiile de energie sunt mai mici.

Cât costă?

Un sistem de încălzire prin pardoseală va costa aproximativ o treime mai mult decât un sistem cu radiatoare. Dacă sistemul este instalat în momentul construcției sau al renovării, costurile de instalare vor fi reduse.

În general, încălzirea prin pardoseală electrică sau „uscată” costă mai puțin, dar este mai costisitoare pentru a funcționa.

Este încălzirea prin pardoseală potrivită pentru clădirea mea?

Un sistem de încălzire prin pardoseală este cel mai potrivit pentru clădirile bine izolate. Sistemele sub pardoseală funcționează la o temperatură mai scăzută decât cele mai multe sisteme de radiatoare (35-45 grade C). Acest lucru face ca încălzirea în pardoseală să fie ideală pentru încălzirea cu ajutorul pompelor de căldură din cadrul Clima Center. Ca formă de încălzire la temperatură joasă, încălzirea prin pardoseală este cea mai eficientă atunci când este menținută continuu. Aceasta este mai lentă spre deosebire de radiatoarele tradiționale, deci nu este potrivită pentru încălzire intermitentă. Unele case au încălzire prin pardoseală într-o cameră principală la parter și încălzitoare intermitente mai mici în alte încăperi.

Clădirile comerciale ar putea vedea câștiguri mai eficiente decât casele, din cauza faptului că au un volum mai mare de ocupare continuă.

Cum este să trăiești cu încălzire prin pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală nu este foarte rapidă, așa că după ce porniți sistemul, va trebui să așteptați mai mult pentru a simți căldura.

Încălzirea în pardoseală oferă o temperatură mai consistentă, caldura fiind distribuită mai mult din partea inferioară a încăperii. În timp ce radiatoarele vor trimite aer cald prin cameră, dar mai puțin în partea de jos a camerei, încălzirea în pardoseală va trimite o căldură uniformă și va încălzi mai mult în partea de jos și în partea superioară a camerei decât în mijloc.

Fără radiatoare, incălzirea prin pardoseala poate oferi mai mult spațiu.

Este posibilă modernizarea încălzirii în pardoseală. Probabil va trebui să ridicați podeaua (și să reglați ușile în consecință). Podelele din beton sunt, în general, mai greu de modernizat, iar pardoselile din lemn suspendate tind să fie mai ușor de recondiționat.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.