Imbatranirea are remediu?

„Imbatranirea este un proces perfect natural, dar asta nu inseamna ca oamenii nu vor incerca tot ce le sta in putinta pentru a o incetini.” In ultimii ani, cercetatorii care studiaza imbatranirea au devenit intrigati de ideea de a incetini maersul timpului prin eliminarea populatiei de celule mai vechi din corp.

Intr-un nou studiu publicat in Nature Medicine, oamenii de stiinta condusi de Dr. James Kirkland, director al Centrului Robert si Arlene Kogod privind imbatranirea la Clinica Mayo, arata ca proportia celulelor in varsta, imbatranite la soareci este intr-adevar legata de simptome legate de imbatranire , de la fragilitate la suprasolicitare si viteze mai mici de mers. Kirkland si echipa sa au demonstrat, de asemenea, ca o combinatie de medicamente, imprumutate din lumea cancerului, poate sterge aceste celule mai vechi si chiar ii poate solicita celulelor mai tinere sa le dezvolte si sa le inlocuiasca.

Avand in vedere rolul lor in contributia imbolnavirilor aduse de varsta inaintata, Kirkland a dorit sa testeze daca este posibila eliminarea definitiva a celulelor imbatranite din organism. El a tratat soarecii care poseda celulele senescente cu o combinatie de dasatinib, un medicament folosit pentru tratarea cancerului, si quercetin, un flavonoid gasit in fructe si legume precum si in ceaiurile negre si verzi, care pot avea efecte antiinflamatorii si antioxidante pentru a lupta impotriva leziunilor oxidative care pot provoca imbatranirea tesuturilor. Medicamentele sunt deosebit de atractive, deoarece scot celulele senescente din protectiei lor celulara impotriva substantelor chimice care sunt lasate sa dauneze altor celule.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.