CRISPR – posibilitatea de a edita gene- IV

Si, desi flexibilitatea tehnologiei a avut intr-adevar efectul democratizator la care spera Doudna, a facut si posibil abuz si o aplicare mai indoielnica. In 2018, de exemplu, omul de stiinta chinez He Jiankui a socat comunitatea stiintifica cand a anuntat ca a folosit CRISPR pentru a edita genetic genomii embrionilor umani creati de un cuplu in care tatal era seropozitiv. El le-a modificat genomul pentru a le oferi protectie genetica impotriva infectiei si apoi a transferat embrionii catre mama pentru o sarcina pe termen lung, care a dus la nasterea in viata a fetelor gemene. Actul a fost criticat pe scara larga de catre oameni de stiinta de renume, inclusiv Doudna, si a condus la recomandari din partea Academiei Nationale de Medicina din SUA si a Societatii Regale din Marea Britanie pentru a descuraja utilizarea CRISPR in embrioni care vor fi implantati pentru sarcina pana la raspunsul la intrebarile de siguranta.

Orice tehnologie poate fi abuzata, spune Doudna, dar „cu CRISPR, deoarece este usor accesibila, inseamna ca trebuie sa fim cu adevarat in varf ca comunitate stiintifica. A existat un raspuns international foarte bun la acest incident care a determinat un efort international pentru a ne asigura ca avem o cultura a transparentei la nivel global si ca, in calitate de comunitate, lucram pentru a asigura o utilizare responsabila a tehnologiei. ”

Asta poate include intr-o zi chiar si o modalitate mai puternica de a proteja impotriva bolilor infectioase, cum ar fi coronavirusul care a avut un efect atat de devastator asupra tarilor si a economiilor acestora. Abilitatea de a edita gene, inclusiv gene din celulele imune, folosind CRISPR, ar putea duce in cele din urma la urmatoarea faza a protectiei imune dincolo de vaccinuri. „Imi imaginez o zi in care tehnologia de editare a genomului ar putea fi utilizata pentru a modifica celulele imune, astfel incat acestea sa fie pregatite sa se apere impotriva noilor virusi si pot face acest lucru foarte repede pentru a oferi o alternativa fata de a trece prin multe, multe luni de dezvoltare a unui vaccin nou ”, spune ea. „Acesta este un obiectiv viitor – nu se va intampla anul viitor, dar totusi este ceva foarte interesant sa ne gandim la potentialul viitor al CRISPR.”

Intre timp, Doudna intentioneaza sa se bucure de unul dintre avantajele oferite de noua ei onoare: un loc de parcare gratuit si personal in campusul Berkeley. ±

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.