Cine a fost Yasuke – samuraiul negru? – III

Când Yasuke a sosit în Japonia în 1579, era cu un iezuit italian pe nume Alessandro Valignano. Au venit pe calea Indiei și, potrivit lui Lockley, Yasuke era în serviciul lui Valignano, cel mai probabil ca gardă de corp. „Ca preot nu i s-a permis să aibă soldați sau gardieni”, a spus Lockley despre misionarul iezuit. „Eufemistic, aveau valeti – servitori dacă doriți – care erau și versați în arme.” În 1581, Valignano s-a îndreptat spre ceea ce era atunci capitala, Kyoto, pentru a se întâlni cu Nobunaga și a cere permisiunea de a părăsi Japonia. În această călătorie, Yasuke s-a încrucișat cu lordul feudal.

Unii au spus că Yasuke a fost sclav, iar Lockley recunoaște teoria, dar nu este de acord. „Personal nu cred că a fost sclav în niciun sens al cuvântului, cred că a fost un actor liber”, a spus Lockley. Autorul speculează că, având în vedere circumstanțele modului în care bărbatul african a ajuns la angajarea sa la Valignano, este posibil ca Yasuke să fi fost înrobit în copilărie și dus din Africa în India. Acolo, Lockley a spus că bărbatul ar fi putut fi un sclav militar sau un soldat contractat, dar „probabil că și-a obținut libertatea înainte de a se întâlni cu Valignano”.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.