Care sunt preparatele pentru o masă festivă hrănitoare și bună?

Românii știu ce însemnă o masă festivă și au grijă ca an de an să își surprindă invitații cu kilograme de mâncare.

Românii pregătesc mese îmbelșugate în special de Crăciun, de Paște, de Revelion și de zilele aniversare. În aceste zile festive, gospodinele au grijă să se spetească chiar și cu o săptămână înainte pentru ca masa să arate impecabil, mâncarea și bătura să curgă ore în șir, iar casa să arate lună în fiecare colțișor.

Lucrurile nu ar trebui să presupună atât de multă muncă sau atât de multă mâncare. Nu are rost să risipim mâncarea doar pentru a primi un „Bravo” de la invitați. Există câteva tipuri de mâncăruri pe care puteți să le pregătiți într-un timp relativ scurt și nu o să dați greș cu acestea.

Ce mâncăruri pregătim pentru o masa festivă?

Este întipărit în cultura noastră ca de Crăciun să avem numai alimente din carne de porc și salate pline cu grăsimi, precum vestita salata boeuf, iar de Paște vedeta să fie carnea de miel și alte preparate grase. Adevărul este că organismul cere iarna mai multe grăsimi, dar nu trebuie totuși să exagerăm cu acestea pentru a nu avea probleme de sănătate.

Pentru masa festivă de Crăciun, propunem să oferiți invitaților legume și brânzeturi slabe precum: ardei gras, brânză cu mărar, măsline, morcov, ceapă, telemea. Puteți să adăugați și câteva felii de tobă, lebăr, dar nu exagerați cu acestea și nu le tăiați în bucăți mari, vreți totuși ca invitații să nu se sature din aperitiv.

Pentru felul principal, puteți să recurgeți la o ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză sau borș. În acest fel, aveți grijă de digestia invitaților și vă asigurați că o să poată pleca cu bine înapoi la casele lor.

Pentru al doilea fel de mâncare, puteți să apelați la vestitele sarmale cu mămăliguță. Știm că în cele mai multe regiuni, sarmalele sunt considerate fel principal și apoi urmează friptura, dar stomacul nu o să fie prea fericit de această combinație mult prea grasă.

Dacă doriți să îi lăsați pe invitați cu gura căscată, în loc de sarmale puteți să apelați la un porc la proțap suculent, fraged și rumen, totuși vorbim de Crăciun, deci nu ar trebui să renunțăm la porc. Dacă nu aveți instrumentele necesare și stați la casă, puteți să apelați la echipa Vasile Stan Event Planner. Echipa deține bucătari profesioniști și este echipată cu instrumentele necesare și răbdare pentru a realiza un porc la proțap excelent (http://www.petrecerilacort.ro/protap/). Purcelușul la proțap puteți să îl serviți alături de o salată de legume.

Pentru partea dulce a mesei, vă recomandăm să aveți un platou de fructe care ajută la digestie și la prăjituri pe bază de fructe precum: tartă cu fructe, tort diplomat. Preparate ușoare care nu necesită multă muncă.

Dacă ne raportăm la masa de Paște, renunțați definitiv la un aperitiv gras.

Pentru felul principal, puteți să optați pentru un miel sau berbecuț la proțap alături de o salată de legume și un dressing de lămâie. Cu siguranță o să încântați papilele gustative ale invitaților, care nu vor băga de seamă că nu i-ați îmbuibat cu 10 feluri de mâncare. Mai bine mai puțin și extraordinar de bun.

În acest meniu nu ar trebui să mai puneți și ciorbă sau sarmale. Corpul are nevoie să se refacă după o iarnă plină de grăsimi și mâncare multă.

La desert, optați pentru o înghețată pentru a vă răcori deoarece Paștele de cele mai multe ori vine cu temperaturi ridicate.

Acestea sunt doar câteva idei pentru mesele festive pe care puteți să le încercați pentru a afla părere invitaților. Cu siguranță nu o să dați greți cu ele.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.