Yasuke era in templu cu Nobunaga cand a interpretat seppuku . „Nu exista nicio evidenta, dar traditia sustine ca [Yasuke] a fost cel care a luat capul lui Nobunaga pentru a-l salva de la inamic”, a spus Lockley. „Daca Akechi, inamicul, ar fi luat capul si ar fi putut sa-l ridice, ar fi avut un simbol puternic al legitimitatii”. Lockley a explicat ca un astfel de act i-ar fi dat credibilitate lui Akechi ca conducator. Dupa atacul asupra Nobunaga, Akechi nu a primit prea mult sprijin si a fost in curand invins in lupta. „Prin urmare, Yasuke, evadand cu capul, ar fi putut fi vazut si a fost vazut ca schimband istoria japoneza”, a spus Lockley.
La scurt timp dupa moartea lui Nobunaga, Yasuke s-a alaturat Odei Nobutada, fiul lui Nobunaga, care se afla in apropiere. „In acel moment, [Yasuke] lupta din nou, a doua batalie a diminetii”, a spus Lockley. „Nobutada are 200 de barbati, nu 30 de barbati, dar, bineinteles, Akechi mai are inca 13.000, deci asta este din nou, o alta concluzie care nu este posibila”. In aceeasi zi din 21 iunie 1582, Nobutada a interpretat si seppuku . Lockley a spus ca Yasuke a fost cel mai probabil lasat ranit pe campul de lupta. Ultima inregistrare a lui Yasuke este despre barbatul care a fost escortat de trupele lui Akechi la o casa de misiune iezuita.
Seria anime Yasuke ia golul cunostintelor dupa 1582 ca punct de plecare: Incidentul Honno-ji este scena sa de deschidere. Incepand cu acest cadru istoric, spectacolul se arunca apoi intr-o poveste fantastica reimaginata despre legendarul samurai negru.