Un parazit fecal provoaca mai multe focare de boli si piscinele pot fi vinovati, spune CDC

Un anunt recent din partea Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) poate pune un amortizor in distractia de vara. Un parazit fecal, adesea raspandit prin inot, provoaca un numar tot mai mare de focare de boala, spune agentia.

Numarul de focare de boala care implica parazitul Cryptosporidium, cunoscut si ca Crypto, a crescut cu aproximativ 13% in fiecare an din 2009 pana in 2017, potrivit unui nou raport al CDC. Oamenii se pot imbolnavi de criptosporidoza dupa expunerea la materii fecale umane sau animale contaminate, manifestand simptome incluzand greata, crampe si diaree care pot dura saptamani si pot duce la malnutritie si deshidratare grave.

Izbucnirile de criptoza sunt inca destul de neobisnuite in Statele Unite si in Puerto Rico: 444 au fost raportate din 2009 pana in 2017, ducand la aproximativ 7500 de boli, aproape 300 de spitalizari si un deces. In S.U.A., mai mult de jumatate din toate bolile recente legate de Crypto pot fi urmarite inapoi la piscine, locuri de joaca pentru apa si alte zone de agrement cu apa tratata, deoarece oamenii pot inghiti apa contaminata in aceste locuri. Ca atare, infectiile sunt cele mai frecvente in iulie si august, spune CDC. (Apele  netratate, cum ar fi lacurile si raurile, pot constitui de asemenea un teren de reproducere pentru bacterii care provoaca boli cum ar fi E. coli, norovirus si Shigella, a avertizat CDC vara trecuta.)
Alte focare de Crypto au fost urmarite inapoi la fermele de bovine, centrele de ingrijire a copiilor si consumul de lapte nepasteurizat si cidru de mere, potrivit CDC.

Odata cu aparitia unor focare cunoscute in crestere – si cu atat mai multe sanse sa nu fie raportate – CDC subliniaza ca nimeni nu ar trebui sa inoate sau sa permita copiilor sa inoate daca sunt bolnavi de diaree. Inotatorii ar trebui, de asemenea, sa aiba grija sa nu inghita apa, spune CDC. In plus, copiii bolnavi ar trebui sa fie tinuti acasa ; persoanele care sunt in contact cu animalele ar trebui sa-si spele frecvent mainile, hainele si incaltamintea; iar oamenii nu ar trebui sa bea lapte nepasteurizat sau cidru de mere.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.