Telefoanele – ajutoare in cautarea bolnavilor – VI

Geotracking-ul pe telefoane, in timp ce este controversat din cauza problemelor de confidentialitate, poate de asemenea simplifica sarcina obositoare a urmaririi contactelor, in care oamenii de stiinta incearca sa urmareasca manual locul unde se afla pacientii infectati pentru a gasi cat mai multe persoane cu care au avut contact direct si care ar fi putut fi infectate. In Coreea de Sud, aceasta strategie a ajutat la identificarea multor contacte ale membrilor unei biserici din Seul care a format primul grup important de infectii din tara. In tarile cu o infrastructura de sanatate mai putin robusta, smartphone-urile pot fi esentiale pentru colectarea informatiilor despre infectiile emergente pe teren. In Bangladesh, spune Labrique, programele create pentru a transmite bolile care nu sunt transmisibile precum hipertensiunea si diabetul sunt acum modificate pentru a include intrebari despre simptomele COVID-19. Aceste tipuri de date in timp real pot oferi rapid o imagine de unde si cat de repede s-ar putea raspandi boala, pentru a distribui lucratorii din domeniul asistentei medicale si echipamentul in care au nevoie cel mai mult.

Este vorba doar de abordarea cat mai curand posibil a acestor cazuri, de a reduce maximul unei pandemii, astfel incat sistemul de sanatate sa nu fie coplesit. Dar nu este vorba doar de a vedea tendintele. Platarea cresterii unei boli infectioase necesita, de asemenea, actiune si de aceea sfaturile devin mai mici – dar si acolo unde Big Data si inteligenta artificiala (AI) pot oferi claritate.

Analizand in profunzime ingrijirile pe care le primeste fiecare pacient COVID-19, de exemplu, AI poate sa tachineze cele mai bune strategii de tratament. Jvion, o companie de analiza medicala, foloseste AI pentru a studia 30 de milioane de pacienti din universul sau de date pentru a identifica persoanele si comunitatile cu cel mai mare risc de COVID-19 pe baza a peste 5.000 de variabile care includ nu doar istoric medical, ci si stil de viata si factori socioeconomici, cum ar fi accesul la locuinte si transporturi stabile. Lucrand cu clienti care includ sisteme spitale mari, precum si mici centre de sanatate la distanta, platforma Jvion creeaza liste de persoane care ar trebui contactate proactiv pentru a-i avertiza despre vulnerabilitatea lor, astfel incat furnizorii de sanatate sa le poata crea un plan de ingrijire.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.