Tehnica care ar putea fi cea mai buna speranta pentru combaterea COVID-19 si pentru focarele viitoare – I

Lupta impotriva unei pandemii la fel de grave ca COVID-19 necesita raspunsuri drastice, iar liderii politici si oficialii din domeniul sanatatii publice s-au orientat catre unele dintre cele mai radicale strategii disponibile. Ceea ce a inceput cu blocarea unui oras din China s-a extins rapid la carantina unei intregi provincii, iar acum tari intregi, inclusiv Italia. In timp ce izolarea sociala si cuverturile sunt printre cele mai eficiente modalitati de a rupe lantul de transmisie virala, unii experti in sanatate spun ca este posibil ca aceste masuri draconice sa nu fie nevoite sa devina un fenomen global. „Daca oficialii din domeniul sanatatii ar fi putut lua masuri mai devreme si ar fi tinut focarul in Wuhan, unde au fost semnalate primele cazuri, declansarea globala ar fi putut fi la un nivel mult mai local”, spune Richard Kuhn, un virolog si profesor de stiinta la Purtue. Universitate.

Cheia raspunsului timpuriu consta in cautarea dincolo de strategiile vechi de secole si incorporarea unor metode care sunt familiare pentru aproape fiecare industrie, de la activitati bancare pana la comertul cu amanuntul pana la fabricatie, dar care sunt inca incet in adoptarea in sanatatea publica. Aplicatiile pentru smartphone-uri, analiza datelor si inteligenta artificiala fac toate gasirea si tratarea persoanelor cu o boala infectioasa mult mai eficiente ca niciodata.

„Conectivitatea pe care o avem astazi ne ofera munitie pentru a combate aceasta pandemie in moduri pe care nu le-am crezut niciodata posibil”, spune Alain Labrique, director al Universitatii Johns Hopkins Global Initiative Health. Si totusi, pana in prezent, raspunsul global de sanatate publica la COVID-19 a zgariat doar suprafata a ceea ce ofera aceste noi instrumente de izolare. Bazandu-se pe acestea va fi esential pentru a se asigura ca urmatorul focar nu va avea niciodata sansa de a exploda de la epidemie la pandemie globala.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.