Te-ai intrebat vreodata de ce ametesti cand te ridici?

Se intampla atat de des cand te ridici de la birou sau te urci din pat. Te ridici brusc si esti intampinat cu o senzatie de ameteala. In unele cazuri, viziunea ta devine dezordonata sau trebuie sa te tii in brate pana cand ameteala trece – ceea ce se intampla intotdeauna in cateva secunde.

Expertii au un nume pentru aceasta stare trecatoare: hipotensiunea ortostatica initiala (OH). In majoritatea cazurilor, aceasta este inofensiva.

Aceste simptome se intampla deoarece exista o scadere temporara a cantitatii de sange si, prin urmare, de oxigen furnizate catre creier.

Ar putea ajuta sa te gandesti la corpul tau si la sangele care circula prin el ca la o sticla de apa pe jumatate plina. Atunci cand sticla de apa se afla pe o parte, lichidul din interior este uniform dispersat. Dar rasturnati sticla de apa in sus si tot lichidul va aluneca spre fund. Ceva asemanator incearca sa se intample ori de cate ori te ridici. Gravitatea scade mult din sange spre picioarele tale si corpul inferior, lasand inima si vasele sa faca mai mult pentru a obtine cantitati suficiente pana la creierul tau.

Inima este o pompa, iar cand te ridici brusc, cantitatea de sange care intra in inima este redusa”, spune el. Aceasta poate provoca o scadere temporara a tensiunii arteriale si este nevoie de o perioada scurta de timp pentru ca mecanismele corective sa-l introduca si sa o corecteze.

Tot ceea ce scade tensiunea arteriala poate creste sansele ca veti avea o vraja de OH. Astfel, femeile tinere si persoanele super-sportive – cum ar fi cei care se antreneaza si concureaza in competitii de anduranta – tind sa aiba scoruri mai scazute ale tensiunii arteriale si astfel pot fi mai susceptibile la simptomele OH.

Deshidratarea ar putea ridica riscurile. Daca sunteti deshidratat, volumul dumneavoastra de sange poate fi mai mic si astfel presiunea arteriala poate fi, de asemenea, scazuta, explica Gottesman. Daca transpirati mult in timpul exercitiilor fizice si nu consumati suficienta sare – ceea ce va ajuta organismul sa retina apa si sustine volumul adecvat in vasele de sange – puteti avea mai multe episoade de ameteala.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.