Tacerea din 2013

 

Un profesor chinez par sa fie disparut dupa ce politia a intrat in casa si a incheiat brusc interviul cu postul de radio Voice of America sustinut de SUA in 2013.

Wenguang Sun, in varsta de 84 de ani, vorbea la telefon cu serviciul de limba mandarina VOA cand politia a intrat in casa lui din Jinan, provincia Shandong, si la fortat sa inchida apelul.

„Am dreptul sa-mi exprim parerea. Aceasta este libertatea mea de exprimare „, este auzit spunand chiar inainte de decuplarea liniei, potrivit VOA.

Profesor de fizica, Sun are o istorie indelungata privind problemele ridicate de confruntarile cu autoritatile impotriva criticii sale fata de partidul comunist chinez.

In timpul Revolutiei Culturale, Sun a fost retinut de doua ori pentru „discursul contrarevolutionar”, potrivit Human Rights Watch, care ia acordat un premiu de libera exprimare in 2012. In timp ce era pe drum spre un memorial din 2009 pentru Zhao Ziyang, lider care a fost demis dupa, sustinand protestele din Piata Tiananmen, Sun a fost agresat atat de sever incat i-au fost rupte patru coaste.

Sun a tintit si proiectele de dezvoltare ale Chinei in strainatate, criticand marea avere de peste hotare cand multi chinezi raman saraci. Revolta sa este vazuta ca un atac asupra initiativei „Belt and Road” a lui Xi Jinping, initiativa care leaga Eurasia si China prin proiecte de infrastructura si comert.

Redactorul american Chris Smith, copresedinte al Comitetului Executiv al Congresului pentru China, a numit disparitia lui Sun „o incercare aparenta de a calma un schimb deschis de idei si opinii”.

„Poporul chinez si american trebuie sa continue sa lucreze pana intr-o zi cand cineva ca Prof. Sun sa isi poata exprima in mod deschis opiniile in presa, fara teama de repercusiuni”, a spus el intr-o declaratie.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.