Alimentatia si viata sunt, cu siguranta, doua elemente care conlucreaza pentru supravietuirea si perpetuarea speciei.
Consumam alimente diferite in momenete ale zilei diferite, de ce?
Varietatea, evident, este determinata de cativa factori, precum cultura, stil de viata, religie, motivatie etc. De ceva ani, multe business-uri au creat un program de alimentatie care livreaza, exclusiv, micul dejun. Dar, se spune, se stie si s-a demonstrat, ca cea mai importanta masa a zilei, dintre cele 3, ar fi micul dejun.
Micul dejun este descris ca fiind cea mai importanta masa a zilei deoarece ofera, in acelasi timp, hrana si energie (adica calorii) pentru toate activitatile care urmeaza. Un studiu din 2017 afirma ca doar 56% dintre romani iau micul dejun dimineata acasa, o treime nu consuma niciodata micul dejun, iar restul iau prima masa ori in drum spre munca, ori la birou. De asemenea, cei care au un nivel de educatie superior tind sa ia mai des micul dejun, spre deosebire de cei care au un nivel de educatie mediu.
Desigur, primele alimente de dimineata asigura furnizarea de combustibil necesar organismului pentru ca acesta sa functioneze sanatos si benefic. Consumul moderat de cofeina are un efect usor antidepresiv. Deci, prima alimentatie si prima bautura de dimineata pot avea un efect destul de dramatic atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra sanatatii mintale. Sfatul general al expertilor in sanatate este ca micul dejun sa fie echilibrat, argumentul fiind ca un aport balansat imbunatateste performanta cognitiva.
Cu toate acestea, dincolo de orice factori culturali si cele mai recente tendinte legate de dieta, se poate intreba daca exista mai multe elemente fundamentale la locul de munca, care sa guverneze ceea ce mancam pe parcursul zilei. Exista, desigur, o serie de variatii diurne importante (ritmuri circadiene, de exemplu) care pot sustine, cel putin partial, comportamentele si preferintele alimentare.
Cel mai important dintre acestea ar putea fi modificarile diurne in capacitatea de a detecta dulceata. Conform cercetarilor, oamenii sunt semnificativ mai sensibili dimineata la „ceva dulce”, in timp ce noi gasim mult mai greu sa detectam acest gust de baza spre sfarsitul zilei. In mod intrigant, totusi, nici o astfel de variatie diurna nu a fost observata pentru alte gusturi de baza (sare, acru, amar). Sugestia este ca schimbarea perceptiei de dulce poate ajuta la reglarea aportului alimentar.
Conform micdejunlabirou.ro, romanii prefera sa manance de dimineata, de cele mai multe ori, oua, paine, cafea, lapte, cereale, branza, iaurt, unt, caranti, sunca, in general, proteine de origine animala. Dar, alaturi de micul dejun specific romanesc, trebuie incluse si fructele. Astfel, micdejunlabirou.ro este un distribuitor care asigura prima masa a zilei, completand cele 3 categorii care trebuie vizate pentru un mic dejun sanatos: fructe, fibre si proteine.