SUA, un focar de paralizie infantila misterioasa

Mai multi copii au fost diagnosticati cu o boala paralizanta misterioasa in ultimele saptamani, iar oficialii din domeniul sanatatii din S.U.A. au declarat marti ca inca nu sunt siguri ce provoaca acest lucru.

Cotele de anul acesta ar putea depasi marimile observate in focare similare in 2014 si 2016, au spus oficialii. Din fericire, boala ramane rara: in acest an, au existat 90 de cazuri raspandite in 27 de state, au spus Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Nu este clar ce anume determina ca unii copii sa-si piarda capacitatea de a-si misca fata, gatul, spatele, bratele sau picioarele. Simptomele au tendinta sa apara dupa o saptamana dupa ce copiii au avut febra si boli respiratorii.

Oficialii din domeniul sanatatii numesc mielita miocitului mirositor acut. Nimeni nu a murit in acest an, dar oficialii CDC spun ca cel putin jumatate din pacienti nu se recupereaza din paralizie, iar unii au complicatii grave.

Polio si virusul West Nile au fost excluse. Medicii au suspectat ca cauza ar putea fi un fel de enterovirus, care, in majoritatea oamenilor, cauzeaza simptome la rece. Dar oficialii CDC spun ca nu este clar.

Primul val misterios de cazuri de paralizie din 2014 a coincis cu o crestere mai accentuata a bolilor legate de un enterovirus denumit EV-D68, au afirmat oficialii CDC. Dar nu a existat un astfel de varf in timpul valurilor in anul 2016 sau in acest an.

Exista, de asemenea, o lipsa de dovezi clinice: oficialii CDC au verificat lichidul spinal de aproximativ trei sferturi dintre cei 90 de pacienti si au gasit EV-68 doar intr-o singura doza. Un alt tip de enterovirus numit EV-A71 a fost gasit doar la un alt pacient.

Dar exista si intrebari despre asta. Daca un virus este cauza, este posibil ca testul sa nu fie suficient de bun sau germenul sa fi parasit lichidul coloanei vertebrale pana la momentul efectuarii testelor, a spus dr. Nancy Messonnier de la CDC. Este de asemenea posibil ca vinovatul sa se ascunda in alta parte a corpului.

Sau poate ca bolile paralizante sunt cauzate de unele germeni noi pentru care nu a fost elaborat niciun test de laborator. Sau poate exista un factor de predispozitie la unii pacienti care determina sistemul lor imunitar de a reactiona atat de sever la un germen sau un alt declansator ca raspunsul imun provoaca paralizie, a spus oficialii CDC.

Parintii si chiar unii oameni de stiinta au criticat agentia pentru ca nu a rezolvat ghicitul.

„Inteleg de ce parintii sunt frustrati. Sunt frustrat. Vreau si eu raspunsuri „, a spus Messonnier, care supravegheaza investigarea epidemiei agentiei. Oficialii CDC s-au angajat sa faca mai mult pentru a-i anunta pe medici sa caute posibile cazuri si sa examineze mai atent cazurile din anii trecuti pentru alte indicii.

Aproximativ 120 de cazuri au fost confirmate in 2014, prima data cand a avut loc un astfel de val. Alte 149 au fost raportate in 2016. In 2015 si 2017, contele au fost mult mai mici si nu este clar de ce.

Bolile au crescut in luna septembrie a fiecarui an, iar in luna noiembrie a avut loc un val si au scazut semnificativ. Dar poate dura saptamani pentru a determina ce cazuri ar trebui sa fie luate in considerare in focar. Mai mult de 160 de cazuri sunt inca in curs de investigare, iar unele dintre acestea se pot alatura contelui, au afirmat oficialii CDC.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.