Sistemul mai invingea un presedinte

Puterea parlamentara in tara in care nu dicteaza UE.
Se aliaza : PNL + PC = ACD ( Alianta de centru dreapta) – ianuarie 2011.
Se aliaza : ACD + PSD = USL(Uniunea social-liberala) – februarie 2011.
– scop : pregatirea debarcarii guvernarii de dreapta si preluarea puterii in Parlament printr-o majoritate suficienta cat sa permita folosirea discretionara a legislativului.

USL pune premierul – mai 2012, dupa motiunea de cenzura USL impotriva guvernului Ungureanu.
USL castiga alegerile locale – iunie 2012.
3 iulie 2012 : Parlamentul il revoca pe avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, Vasile Blaga este inlocuit prin votul senatorilor din functia de presedinte al Senatului, iar Roberta Anastase din functia de presedinte la Camera Deputatilor.
4 iulie 2012 : USL depune in parlament cererea de suspendare a presedintelui.

Planul de preluare rapida a puterii totale cade la referendum. 
Se aliaza : PSD+UNPR = Alianta de centru-stanga – august 2012.
– scop : intarirea si mai mult a fortei in legislativ.
USL castiga alegerile parlamentare – decembrie 2012.

In iarna lui 2012, PNL, PSD, PC si UNPR aveau intreaga putere legislativa si o baza fabuloasa in teritoriu. Imediat dupa alegeri, insa, vine raportul Comisiei de la Venetia(parte a Consiliului Europei), potrivit caruia ceea ce s-a intamplat in vara lui 2012 nu are nicio legatura cu statul de drept si democratia.

Preluarea puterii prin confiscarea, santajarea sau cumpararea opozitiei.
– scop : confiscarea opozitiei.
USL se rupe in februarie 2014. Cu un PDL slabit, PNL ar fi trebuit sa acapereze electoratul de dreapta, astfel incat PDL sa nu poata aduce un candidat puternic la prezidentiale? Adica PNL sa aiba cel putin 20 la suta la europarlamentare, asa cum spera Crin Antonescu, ceea ce ar fi dus la un 25-30 la suta la prezidentiale, suficient pentru un tur 2 intre doi prieteni din USL.
Mai 2014 – PSD-PC-UNPR – 38 la suta, PNL – 15%, PDL – 13%, la europarlamentare.  PNL intra in PPE si inglobeaza PDL. Daca n-a reusit sa-i ia electoratul, il ia cu totul. Sau poate dreapta a incercat sa-si revina?
– scop : trebuie sa avem oamenii nostri in turul doi. Si pentru siguranta, locul trei trebuie sa fie si el tot al nostru?

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.