Se pare ca incendiile din Amazon sunt produse intentionat

Exista indicii ca aceste ultime incendii ar fi putut fi cel putin partial rezultatul unor acte politice. Potrivit Folha do Progresso, o publicatie din partea de sud a statului amazonic Para, fermierii si crescatorii din regiune au organizat ceea ce au numit „o zi de foc” pe 10 august, unde vor pune paduri in flacari pe terenuri limpezi pentru pasune si plantare.

Scopul lor, potrivit punctului de vanzare, era sa-i arate lui Bolsonaro ca vor sa lucreze, iar arderea copacilor era calea de a face asta. In urmatoarele 48 de ore, incendiile forestiere s-au raspandit rapid in regiune. The New York Times relateaza ca fermierii au stabilit cea mai mare parte a acestor incendii, dar ca au vizat terenuri deja limpezite pentru agricultura, nu padure de crestere veche.

In mod similar, secretarul de mediu pentru statul Amazonas, Eduardo Taveira, a declarat pentru TIME ca, in partea de sud a statului, agentia a vazut un numar neobisnuit de mare de incendii in zonele in care incendiile forestiere artificiale sunt o problema anuala. Amandoi, Taveira si Lopez da Silva au remarcat ca incendiile forestiere din Amazon nu sunt aproape niciodata rezultatul unor cauze naturale.

Intre timp, prin reorganizarea guvernului si reducerea bugetelor, administratia Bolsonaro a redus puterea de politie a mediului. In ultimii ani, in perioada secetelor (care se desfasoara din iunie pana in decembrie), IBAMA a mentinut o baza de executare in Novo Progresso, un oras din statul Para, in epicentrul actualelor incendii forestiere. Atunci cand agentii IBAMA patruleaza pe tara in cautarea exploatarii forestiere ilegale si a altor incalcari, politia militara in general ii insoteste pentru a-si asigura siguranta, deoarece Brazilia este una dintre cele mai periculoase tari din lume pentru activistii de mediu. Insa in acest an, la scurt timp dupa manifestatii in apropiere de Novo Progresso, unde fermierii au ars poduri si anvelope pentru a protesta impotriva actiunilor de aplicare a IBAMA, politia militara de stat a fost eliminata din aceste detalii. Desi politia raspunde guvernului de stat, este greu sa nu vezi eliminarea protectiei politiei ca o autorizatie tacita pentru incalcarea legii.

Administratia lui Bolsanaro a refuzat sa raspunda la intrebarile trimise prin TIME.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.