Ryanair – Pilotului i s-a spus ca avionul ar exploda daca nu ar ateriza

Seful companiei aeriene spune ca controlul traficului aerian din Minsk a afirmat ca exista „o amenintare credibila”

Pilotul unui avion de pasageri Ryanair a trebuit sa aterizeze in Minsk luna trecuta, dupa ce i s-a spus ca o bomba din avion ar exploda daca nu aterizeaza, ar spune compania aeriana. Odata ce avionul a aterizat, jurnalistul Raman Pratasevich si iubita sa, Sofia Sapega, au fost scosi din zbor, arestati si inchisi. Belarus neaga ca a fortat avionul sa aterizeze, conform rapoartelor BBC.

Michael O’Leary, director executiv al Ryanair, a declarat ca controlul traficului aerian de la Minsk i-a spus pilotului ca a primit o „amenintare credibila” ca avionul va fi aruncat in aer daca va continua pana la destinatia sa in Lituania. O’Leary a numit-o „o incalcare premeditata” a regulilor internationale de aviatie. Pilotul a incercat in mod repetat sa obtina controlul traficului aerian pentru a-l transmite oficialilor companiilor aeriene, a spus O’Leary, dar i s-a spus ca angajatii din Polonia „nu raspundeau la telefon”.

Cand pilotul a intrebat care este nivelul amenintarii, a spus O’Leary, i s-a spus ca este o alerta rosie, ceea ce inseamna ca nu are alte optiuni decat sa aterizeze in Minsk. „Nu a fost instruit sa faca acest lucru, dar nu a ramas cu alternative minunate”, a spus O’Leary, pentru Hill. El a facut dezvaluirile intr-o aparitie marti in fata unei comisii a parlamentului britanic. Dupa aterizare, a spus el, membrilor echipajului avionului li s-a spus sa spuna pe camera ca devierea a fost voluntara, dar a refuzat. Luni, seful fortelor aeriene din Belarus a spus ca nu exista „nici o interceptare, nici o deviere fortata de la frontiera de stat sau aterizarea fortata a avionului Ryanair”. Pratasevici a fost adus la acea conferinta de presa, unde l-a laudat pe conducatorul Alexander Lukasenko si a spus ca a incercat sa-l rastoarne. Un reporter de la BBC a spus ca se pare ca declaratia sa nu este voluntara.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.