Rusia si China colaboreaza?

Rusia si China au un parteneriat comercial natural in domeniul energiei. Rusia este printre principalii exportatori de petrol si gaze din lume. China consuma cantitati mari de astfel de marfuri. Intr-un moment in care SUA a plesnit Rusia cu sanctiuni si China cu tarife, Vostok exerseaza semnalul catre Washington: cat sunt impinse aceste doua tari, cu atat mai mult sunt stimulate sa colaboreze.

Cu toate acestea, Rusia si China raman parteneri incompatibili si, in timp, sunt mult mai probabil sa concureze decat sa coopereze. In primul rand, fiecare tara doreste sa stabileasca o prioritate in Asia Centrala. China a investit masiv in infrastructura, transport si energie in fostele republici sovietice, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan si Turkmenistan, prin intermediul initiativei Belt and Road, iar Rusia nu are influenta economica pentru a concura. In consecinta, China domina o regiune pe care Rusia o considera subbelica.

In timp ce China doreste sa cumpere energia pe care Rusia o vinde, are furnizori mult mai dispusi decat Rusia are cumparatori. Asta inseamna ca China poate conduce o afacere dificila la preturi care limiteaza volumele pe care Rusia este dispusa sa le ofere. Acest dezechilibru inseamna ca interesele lor de politica externa se deosebesc adesea. Atunci cand, de exemplu, tensiunile cresc intre Iran si SUA, China ar beneficia de un rezultat care mentine preturile la energie scazute. Rusia ar prefera un scenariu in care acestea sa creasca.

Exista si o limita pentru dorinta Chinei de a imbratisa Rusia. Siguranta si prosperitatea viitoare a Chinei depind mai mult de puterea economiei sale decat armata sa – iar Rusia este doar al 11-lea cel mai mare partener de comert exterior, in spatele Japoniei, Germaniei si chiar Tarilor de Jos. Relatia comerciala chinezo-rusa este principalul factor care limiteaza importanta Rusiei in China, chiar si intr-un moment in care tarifele SUA au stabilit dintii chinezi pe margine.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.