Primul studiu care dovedeste ca HIV ul poate sa fie tratat

Intr-un studiu publicat in 2 iulie in Nature Communications, cercetatorii au raportat o posibila modalitate noua de a elimina HIV din genomul unui animal infectat. Intr-un studiu care a implicat 29 de soareci, la unele dintre animale, echipa a utilizat o combinatie de tratament ARV modificat pentru a mentine virusul la nivele scazute de activitate, impreuna cu o tehnica puternica de editare a genei care a eliminat genele HIV din celulele infectate. In diverse teste, oamenii de stiinta nu au gasit nici o urma a virusului la 30% din animale.

Aceasta observatie este primul pas spre a arata pentru prima data, dupa cunostintele mele, ca HIV este o boala curabila, spune unul dintre autorii studiului de plumb, Kamel Khalili, director al Centrului de neurovirologie si Centrul Comprehensive NeuroAIDS la Temple Universitatea Lewis Katz Scoala de Medicina.

In primul rand, cercetatorii au redus activ replicarea virusului in sange folosind medicamente ARV conventionale modificate cu un proces numit LASER ART. Procesul a fost dezvoltat de dr. Howard Gendelman, presedintele facultatii de farmacologie si neurostiintele experimentale de la Universitatea din Nebraska Medical Center si autorul celui mai important studiu.

Cu LASER ART, medicamentele traditionale anti-HIV sunt modificate, astfel incat acestea dezvolta o structura de cristal si sunt apoi inglobate in particule solubile in grasimi. Acest lucru le permite sa alunece prin membranele celulelor in locuri unde HIV tinde sa se ascunda, cum ar fi ficatul, tesutul limfatic si splina. Odata ajunse in interior, enzimele celulelor incep sa elibereze medicamentul. Structura cristalina elibereaza medicamentele mai incet, permitandu-le sa continue sa ucida virusurile latente, deoarece incep sa apara si sa se reproduca luni mai degraba decat zile sau saptamani, ca si formele conventionale ale medicamentelor.

A doua etapa a implicat utilizarea instrumentului de editare a genei CRISPR-cas9 pentru a lega HIV de la orice celule circulante care sunt infectate cu gene virale – celule pe care medicamentele anti-HIV le- au ratat.

Khalili a folosit anterior CRISPR pentru a elimina cu succes genele HIV din celulele umane intr-un vas de laborator, precum si de la animale de laborator. Dar, cand este folosit singur, CRISPR nu este suficient; odata ce virusul HIV replica, acesta scoate la iveala atat de multe copii incat nu este posibil ca CRISPR sa le editeze pe toate. De fapt, unii dintre soareci au fost tratati cu CRISPR in monoterapie, iar unii cu LASER ART in monoterapie; in ambele grupuri, nivelurile de HIV au revenit in cele din urma in perioada de studiu de la cinci la opt saptamani.

Cu toate acestea, atunci cand sunt combinate cu LASER ART, cele doua terapii au eliminat efectiv HIV de la animale in cadrul studiilor.

„De-a lungul anilor, am analizat HIV ca o boala infectioasa. Dar odata ce ajunge in celula, nu mai este o boala infectioasa, ci devine o boala genetica deoarece genomul viral este incorporat in genomul gazdei „, spune Khalili. „Pentru a vindeca boala, avem nevoie de o strategie genetica. Editarea genelor ne ofera posibilitatea de a elimina ADN-ul viral din cromozomii gazda, fara a afecta genomul gazdei. ”

Tehnologia CRISPR-cas9 a fost remarcabil de precisa si exacta in testele pe animale, splicand doar genele HIV fara a face taieturi nedorite in alta parte a ADN-ului soarecilor, spune Khalili. Ce este mai mult, cercetatorii au luat celulele imune, pe care HIV tinde sa le vizeze ca gazde, de la animalele tratate cu LASER ART si CRISPR si le-au transferat animalelor sanatoase pentru a vedea daca au dezvoltat infectia HIV de la orice virus care ar fi ramas. Nimeni nu a facut asta.

„Suntem destul de increzatori in rezultatul si suntem foarte bucurosi sa vedem ca la animalele mici, folosind tehnologia si metoda pe care am dezvoltat-o, se poate realiza ceea ce noi numim o cura sterilizatoare sau eliminarea virusului”, spune Khalili.

Echipa testeaza deja terapia in primate neumane si sperand sa confirme aceleasi rezultate. Daca poate, ar deschide usa pentru testarea umana. In 2015, Khalili a co-fondat compania bazata pe Philadelphia Excision Biotherapeutics cu planuri de a efectua viitoare studii pe oameni folosind aceasta metoda de tratament si este optimist in ceea ce priveste abordarea. „Se pare ca CRISPR ar putea fi calea de a vindeca HIV – asta speram”, spune Khalili.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.