Presedintele Braziliei acuzat de catastrofa din Amazon – Partea a II-a

Sectorul puternic al agriculturii din Brazilia a ratificat presiunea asupra padurilor. Agricultura a fost cel mai performant sector al economiei Braziliei in ultimii ani, iar razboiul comercial SUA-China a pozitionat Brazilia pentru a inlocui SUA ca lider mondial in exporturile de soia. Cererea de soia a creat presiuni pentru a curata rapid padurile si plantele. Cel mai mare fiu al lui Jair Bolsonaro, Flavio Bolsonaro, un senator, a introdus un proiect de lege care ar elimina cerinta ca proprietatile rurale din Amazon sa pastreze 80% din vegetatia natala.

„Nicio tara din lume nu are dreptul moral sa vorbeasca despre Amazon. V-ati distrus propriile ecosisteme.”

Intre timp, presedintele a contestat in mod regulat criticile cu privire la politicile de mediu ale guvernului sau, intr-un mod in care unii considera ca este o defrisare. „Amazonul este al nostru”, a declarat Bolsonaro jurnalistilor la jumatatea lunii iulie. „Pastram mai mult [padurea tropicala] decat oricine. Nicio tara din lume nu are dreptul moral de a vorbi despre Amazon. Ti-ai distrus propriile ecosisteme. ”

Fabiano Lopez da Silva, seful Fundacao Vitoria Amazonica, o organizatie neguvernamentala de mediu cu sediul in Manaus, spune ca o astfel de retorica stimuleaza defrisarile ilegale. „[Fermierii si exploatatorii ilegali] pot merge inainte cu incendii ilegale. Nu va fi niciun fel de [executare fiscala] sau monitorizare sau amenzi pentru acest tip de activitate ”, spune Lopez da Silva.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.