Premiul Nobel pentru chimie acordat primei echipe de femei pentru editarea genei CRISPR – I

Jennifer Doudna dormea ​​profund cand telefonul ei a inceput sa bazaie, asa ca a ratat primele apeluri. Cand sunetul neincetat a trezit-o in cele din urma la 3 dimineata, un reporter a dorit reactia ei la tocmai premiatul premiu Nobel pentru chimie.

„Care a castigat?” Intreba Doudna.

„A fost putin jenant”, a spus Doudna in timpul unei conferinte de presa sustinute mai tarziu in acea zi, cand reporterul i-a spus ca i s-a acordat prestigiosul premiu, alaturi de colaboratorul ei Emmanuelle Charpentier de la Institutul Max Planck. „Am dormit profund”.

Doudna si Charpentier au primit impreuna Premiul Nobel pentru Chimie din 2020 pentru descoperirea CRISPR-Cas9, o tehnologie de editare a genomului care permite oamenilor de stiinta sa editeze ADN cu abilitate de la practic orice fiinta vie cu o precizie si usurinta ca niciodata inainte. De cand au descris tehnologia in 2012, ele si alti cercetatori au studiat CRISPR pentru utilizarea in posibile tratamente pentru bolile umane, de la cancer la HIV, precum si in agricultura pentru modalitati de a face plantele rezistente la seceta si daunatori. Doudna si Charpentier sunt primii castigatori exclusiv feminini ai Premiului Chimie, iar Doudna este prima femeie membru al facultatii de la Universitatea din California, Berkeley care a castigat onoarea.

Stirea a fost un soc atat de mare, incat Doudna a crezut ca reporterul de la telefon glumea – pana cand a raspuns la un al doilea telefon miercuri dimineata. A fost de la fostul ei coleg post-doctoral Martin Jinek, care a condus multe dintre experimentele care au dus la descoperirea CRISPR. „Martin nu ar suna niciodata decat daca ar fi fost real”, spune ea pentru TIME. „Am avut o discutie foarte grozava si el a fost foarte, foarte fericit.”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.