Partea a IV-a China – a Tiananmen

Yaqiu Wang, 31 de ani, cercetator China pentru Human Rights Watch din New York City

„A fost foarte dezorientat”, spune Yaqiu Wang din momentul in care a dat peste o mentiune despre masacrul din Piata Tiananmen in timp ce naviga pe internet intr-o cafenea de internet din orasul natal din sudul provinciei Zhejiang. „Sangele era suparator, socant si confuz.”

Wang avea doar varsta de un an in 1989 si nu a auzit nimic despre masacru in timpul copilariei. Dupa ce a absolvit liceul in 2005, s-a implicat adesea in discutii politice online. Atunci a vazut fotografiile despre represiunea militara brutala. Ea spune ca cenzura nu a fost la fel de stricta atunci si oamenii au sperat ca internetul ar putea aduce mai multa deschidere spre China. Invatarea despre 4 iunie a schimbat complet perspectiva ei, spune ea.

„Mi-a facut sa-mi dau seama de masura in care guvernul chinez este dispus sa mearga pentru a suprima disidenta, chiar si pe deplin dezacordul pasnic”, spune ea. „Cine poate spune cu adevarat ca nu o vor face din nou?”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.