Partea a III-a – China

Bob Zhang, 29 de ani, asistent de cercetare in Hong Kong

Bob Zhang declara ca a auzit pentru prima oara despre masacrul Tiananmen cand era doar un copil, ascultand rudele rusinoase care dezbateau politica. Despre aceasta tragedie a mai auzit atunci cand a fost mentionata din nou in emisiunile difuzate de Vocea Americii de la SUA, cand a fost student la liceu din Shanghai. Dar nu a fost pana in 2005, in timp ce studia la Universitatea Peking, ca s-a intamplat intr-un documentar numit pur si simplu Tiananmen, care a fost impartasit intr-un intranet universitar infiintat pentru a impartasi informatii interzise. Pentru prima data, a vazut imaginile iconice care au socat lumea: elevii care se ralieau in piata, soldatii sarind peste baricade si un barbat singuratic care sfideaza o coloana de tancuri. „A fost o nelegiuire sa urmaresc si sa aflu ceva de genul asta de abia la o varsta avansata. Am fost destul de socat „, spune el.
Zhang spune ca isi aminteste ca Tiananmen inseamna in mod necesar asumarea unei pozitii politice. „Este vorba mai degraba de impiedicarea sa fie uitata. Cand istoria a fost sters in mod deliberat, exista un pret care trebuie platit: nu am invatat lectiile. „

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.