Partea a II-a – Declaratiile studentilor

Crystal Xu, 22 de ani, studenta la jurnalism in Hong Kong

Pentru Crystal Xu, miscarea pro-democratica din Hong Kong a servit ca o poarta pentru a afla despre masacrul din 4 iunie. Ea a venit in Hong Kong in 2014, pentru a studia jurnalismul in urma unui protest de 79 de zile care a galvanizat orasul si a vrut sa afle mai multe despre miscarile sociale din China. Lectura ei a dus-o la Tiananmen.

„Nu stiu daca prietenii mei stiu despre asta. Nimeni pe continent nu vorbea despre 4 iunie si nimeni nu mi-a spus despre 4 iunie inainte „, spune studenta cu varsat de 22 de ani.

Xu adauga ca este constienta de argumentele conform carora studentii nu au fost „100% corecti”, dar doreste ca problema sa fie dezbatuta acasa. „Cred ca problema ar trebui discutata public si ar trebui sa o regandim”, spune ea. La cea de-a 30-a aniversare, ea este infruntata de cenzori pentru a-si educa prietenii si a postat o colectie de link-uri catre articole si interviuri despre Tiananmen pe WeChat, cea mai mare platforma de mesagerie sociala din China. Postarea nu a fost inca eliminata, dar un alt conturi de social media a fost deconectat. „Le-am spus prietenilor sa nu ma raporteze”, spune ea.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.