Partea a II-a – alimente contra suplimente

In perioada urmatoare, care a durat aproximativ sase ani, au murit peste 3.600 de persoane.

Cand Zhang si colegii ei au inceput prima data sa examineze datele, se pare ca suplimentele alimentare au fost asociate cu un risc mai mic de deces prematur, spune ea. Dar, dupa ce s-au adaptat pentru factori precum educatia, statutul socio-economic si demografia, a devenit evident ca cei mai multi oameni cu venituri mai inalte si mai bine educati – care ar putea fi mai sanatosi  – au luat suplimente. Dupa aceasta ajustare, legatura dintre suplimente si longevitate a disparut.

Obtinerea suficienta a vitaminei A, a vitaminei K, a magneziului, a zincului si a cuprului au fost asociate cu un risc mai mic de a muri devreme, au descoperit cercetatorii – dar numai atunci cand acesti nutrienti au provenit din alimente.

De fapt, unele suplimente chiar pareau sa vina cu riscuri pentru sanatate. Persoanele care au luat doze mari de calciu prin supliment au avut un risc de 53% mai mare de a muri de cancer decat persoanele care nu luau suplimente, se spune in studiu. Insa excesul de calciu din alimente nu a fost asociat cu o crestere similara a riscului de mortalitate, spune Zhang, ceea ce sugereaza ca organismul nu poate sa elimine excesul de calciu suplimentar, precum si calciul natural. Legatura dintre excesul de calciu si cancer inca nu este absolut clara si va necesita mai multa cercetare, spune ea.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.