Ovazul, aliment important pentru sanatate

Ovazul  este un mic dejun aproape universal iubit. Desi s-a bucurat de istorie in intreaga Europa, Rusia si S.U.A., fulgii de ovaz castiga rapid popularitate in tarile in curs de dezvoltare datorita accesibilitatii si proprietatilor acestora.

Joanne Slavin, profesor de stiinta alimentara si nutritie la Universitatea din Minnesota, spune: „Boaba este infasurata intr-o coaja care trebuie indepartata inainte de gatire si consum. Atunci cand se indeparteaza coaja ,bobul ramasa este cel din care se fac taratele, endospermul si germenii, cele trei componente care constituie o gramada de cereale integrale. Puteti cumpara si gati prajituri de ovaz intreg. Dar toate celelalte tipuri de fulgi de ovaz implica un fel de prelucrare pentru a facilita gatitul.

Shengmin Sang, profesor de stiinte alimentare si sanatate din Carolina de Nord, spune: „Pe baza dovezilor existente, consumul de cereale integrale este cu siguranta benefic pentru sanatatea noastra. „Consumul de ovaz cereale integrale poate preveni diabetul si scaderea nivelului colesterolului, ceea ce ar putea preveni bolile cardiovasculare.“ Unele studii arata ca fulgii de ovaz au avut efecte anti-inflamatorii, Sang spune „care ar putea preveni inflamatia legate de boli cronice.“

Dar atributele de sanatate ale ovazului se extind dincolo de fibre. Phytochemicals, adica compusi cu molecule mici fabricate pe plante, care pot avea efecte antioxidante si antiinflamatorii. El arata un anumit fitochimic numit avenantramid – ca un luptator promitator de inflamatie.

Deci, fulgii de  ovaz sunt o sursa excelenta de vitamine B, vitamina E si minerale, cum ar fi: magneziu, spune Edward Giovannucci, profesor de nutritie la Harvard Scoala de Sanatate Publica. Dar el avertizeaza ca incarcarea cu zahar, sodiu sau alti aditivi poate diminua sau compensa rapid beneficiile pentru sanatate.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.