O scurta istorie a fierului de calcat

Un fier de calcat este un aparat de uz casnic folosit pentru a “indrepta” cutele din haine si a le conferi un aspect placut, neted. Atunci cand fierul de calcat este pornit, trebuie sa il treci de-a lungul materialului pe care doresti sa il calci, pe o masa de calcat. Combinatia de caldura si presiune este cea care elimina cutele.

Fiarele de calcat au evoluat de-a lungul a sute de ani de la obiecte simple din metal ( desi uneori erau facute din sticle sau alte materiale), adesea grele si destul de dificil de folosit. Inainte de inventarea uscatoarelor incalzite, ele serveau si altor scopuri. Ucideau parazitii si bacteriile din imbracaminte si eliminau mucegaiul. Majoritatea fiarelor moderne sunt fabricate din metal si plastic si au multe caracteristici, cum ar fi aburul, controloalele de temperatura si inchiderea automata. Aburul ofera un mijloc suplimentar de indepartare a ridurilor din imbracaminte.

Fier de calcat cu istorie

Desi anumite obiecte au fost folosite de mii de ani pentru a elimina cutele din imbracaminte, de cele mai multe ori numai cei bogati se bucurau de acest privilegiu. Deoarece utilizarea unor astfel de unelte a fost grea si laborioasa, numai cei bogati isi puteau permite sa angajeze oameni (de obicei sclavi sau slujitori) pentru a face munca. In aproximativ 400 I.Chr, grecii au folosit un fier pentru a crea pliuri pe robe de in. Fierul era o bara rotunda asemanatoare cu pinionul care se incalzea inainte de utilizare.

Imperiul Roman a avut mai multe obiecte similare unui fier de calcat suficient de bun. Unul a fost reprezentat de o paleta sau un ciocan de metal plat, folosite pentru a netezi hainele. Cutele erau indepartate prin “loviri” repetate. Un alt instrument a fost un prelum. Acesta a fost facut din lemn. Doua placi plate erau asezate intre un surub ( de asemenea, tot din lemn). Lenjeria era asezata intre panouri, iar presiunea tot mai mare aplicata a creat forta pentru a presa materialul.

Chinezii antici aveau, de asemenea, mai multe tipuri primitive de fier de calcat, inclusiv un panou de calcat. Acesta arata mai degraba ca o bucata mare de cupa de inghetata. A avut un compartiment deschis cu un fund plat si cu un maner. Acest compartiment pastra carbune fierbinte sau nisip, care incalzea fundul fierului si era mutat peste haine pentru a indeparta ridurile.

In prezent, fierul de calcat este un instrument modern, unul dintre cei mai buni prieteni din gospodaria noastra.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.