Nu stam prea bine la capitolul politica – partea I

Teoria conspiratiei vorbeste despre Romania ca despre un experiment sociologic amplu care include Turcia si Rusia si spatiul ex-sovietic. Romania in Teoria Conspiratiei vorbeste in acelasi timp despre un program de democratizare progresiva, un plan care, potrivit aceleiasi teorii a conspiratiei, poate fi dat pe fata prin teoria clivajelor.

In 1996, romanii au avut de ales intre un comunist si un democrat. Clivajul era : vechiul regim vs. noul regim. Schimbarea de putere a dus la prima rotire a partidelor la guvernare, primul pas spre o democratie autentica. Al doilea pas e sa ai doua rotiri de acest gen. Iar acum, in 2014, teoretic, suntem o democratie consolidata.

In 2000, romanii au avut de ales intre un social-democrat si un posibil dictator. Clivajul era : nationalism vs. liniste si democratie sociala. Schimbarea a fost un nou pas spre democratie : partidele extremiste nu mai au ce cauta in viata politica. S-a concretizat abia dupa cativa ani cand, dupa C.V. Tudor si prestatia la condamnarea comunismului de Traian Basescu in Parlament in 2006, Romania Mare a disparut.

In 2004, romanii au avut de ales intre doi comunisti dar tema a fost coruptia. Clivajul era : justitie libera vs. justitie subordonata. Justitia a inceput sa functioneze, teoretic, independent. Ideea e ca populatia a vazut in Basescu un garant al independentei procurorilor si judecatorilor. Nici dracu nu era constient atunci, in 2004, ce poate insemna asta.

In 2009, romanii au avut de ales intre cedarea puterii unui om vandut mogulilor de presa sau continuarea unei reforme. Clivajul era : presa si justitia libere vs. controlul mogulilor. Sau asa a reiesit din dezbaterea finala Geoana – Basescu. Interesant este ca a fost prima data cand oamenii informati au fost obligati, practic, sa iasa la vot. Obligati – cu ghilimelele de rigoare.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.