Nu stam prea bine la capitolul politica – partea a II-a

Daca observam clivajele de pana acum in anii de alegeri prezidentiale observam urmatoarele teme : anti-comunism, anti-dictatura, anti-coruptie, anti-moguli de presa.

Sunt etape firesti in democratizarea unei societati crescute ( 50 de ani ) in minciuna, sloganuri, totalitarism, coruptie, presa subordonata.

Urmatorul clivaj ( impartire a societatii in tabere ) va fi intre ne-educati, intoleranti, ortodocsi si educati, toleranti ( din punct de vedere religios, sexual, etc), deschisi, europeni. Si va fi anul in 2014. Taberele le puteti identifica singuri. Deja unul dintre posibilii candidati si-a stabilit targetul.

Cel mai important clivaj insa nu e va fi educat vs. ne-educat de anul acesta.

Clivajul care va da masura maturitatii unei democratii ca a noastra va fi emanciparea femeii. Acest ultim clivaj pentru un ciclu inceput in urma cu 25 de ani va insemna ca ne-am educat si ca suntem intr-adevar o societate libera si nu una patriarhala, inchistata in dogme stabilite de televiziuni.

In teoria conspiratiei se spune ca Romania, Rusia si Turcia sunt experimente : Rusia interzice chilotii de dantela, Turcia ar interzice femeilor sa rada pe strada, Romania e cu „fa, Doina”.

E posibil sa fie experimente dar in privinta Romaniei, clivajele in ani electorali din 96 pana azi arata un drum spre democratizare pe care nu cred ca il mai poate opri cineva. Nici macar prin experimente. Obsesia ortodoxiei va disparea, oricum, de la sine in cazul in care va gandeati la clivajul decisiv.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.