Multe femei sufera de atacuri de inima in timpul sarcinii si nasterii

Numarul femeilor care sufera de atac de cord in timpul sarcinii, in timpul travaliului sau in saptamanile dupa nastere pare sa creasca.

Intr-un nou studiu, publicat miercuri in revista Mayo Clinical Proceedings, cercetatorii au analizat mai mult de 49 de milioane de nasteri. Dintre femeile care au nascut, 1 061 au avut un atac de cord in timpul travaliului si al nasterii; 922 au suferit atacuri de inima in timpul sarcinii, iar 2390 de femei au suferit atacuri de inima dupa nastere.

Desi atacurile de inima la femeile tinere sunt rare, in timpul sarcinii si imediat dupa sarcina este o perioada extrem de vulnerabila in care boala de inima poate fi depistata, spune autorul studiului Dr. Nathaniel Smilowitz, un cardiolog interventionala si profesor asistent de medicina la NYU Langone Sanatate, intr-un e-mail la TIME.

Este inca neclar ce ar putea fi in spatele cresterii problemelor cardiace in timpul si dupa nastere, dar cercetatorii speculeaza ca exista cateva motive care contribuie. Mai multe femei au copii mai tarziu in viata, iar femeile mai in varsta sunt mai expuse riscului de atacuri de inima decat femeile mai tinere. Comparativ cu femeile insarcinate in anii ’20, femeile insarcinate cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani au un risc de infarct de cinci ori mai mare – si riscul este chiar mai mare pentru femeile de peste 40 de ani, spun cercetatorii. Boli, cum ar fi obezitatea si diabetul zaharat, care cresc riscul bolilor de inima ale unei persoane, sunt de asemenea mult mai mari acum decat in ​​trecut. O parte din crestere poate fi, de asemenea, din cauza unei detectii mai bune a atacului de cord si a colectarii de date.

Toate femeile ar trebui sa-si cunoasca factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si obezitatea, si sa lucreze cu medicii lor de a controla acesti factori inainte sau de la inceputul sarcinii, spune Smilowitz. „Femeile care sunt gravide sau care au fost recent predate, care dezvolta dureri toracice sau arsuri trebuie sa recunoasca aceste semne de avertizare si sa fie evaluate de medicul lor.”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.