Motivele pentru care companiile de combustibili fosili au in vedere in sfarsit schimbarile climatice

Un parc tematic deosebit de la Haga sarbatoreste istoria Olandei printr-o serie de modele in miniatura. Madurodam prezinta mici canale, mori de vant de moda veche, lalele minuscule si, pe fondul tuturor, un omagiu adus Royal Dutch Shell, gigantul petrolier care este cea mai mare companie din tara si, prin venituri, a doua cea mai mare tranzactionare publica de petrol si -gaz companie din lume. Exista o platforma de foraj Shell, o benzinarie Shell si un camp de gaz natural Shell, completata cu o instalatie de foraj. Afisajul este o data ciudat – infrastructura energetica din parcul tematic pentru copii – si se potriveste in totalitate: Shell a fost, de zeci de ani, unul dintre cei mai puternici jucatori atat in ​​politica olandeza, cat si pe scena economica globala.

Dar asta s-ar putea schimba curand. Pe masura ce preocuparile cresc cu privire la provocarile existentiale pe care le prezinta schimbarile climatice, Shell trebuie sa se rezolve cu propria sa criza existentiala: Cum ar trebui ca o companie care genereaza majoritatea profiturilor sale, servind enormul apetit al lumii pentru petrol sa navigheze intr-un viitor pe termen lung in care sa se schimbe politic si valurile economice ameninta ca vor face combustibilii fosili depasiti?

Presiunea de abandonare a petrolului si gazului este deja in vigoare. In ultimii ani, protestatarii au navalit sediul Shell; avocatii reprezentand 17.000 de cetateni olandezi au dat in judecata compania; iar investitorii puternici i-au constrans cu succes pe executivi sa spuna ca vor reduce emisiile. In 2015, tarile din intreaga lume au promis ca vor aborda agresiv emisiile de gaze cu efect de sera, pentru a indeplini tinta prevazuta de Acordul de la Paris: obiective care necesita cumpararea si arderea semnificativ mai putin petrol si gaze.

Ben van Beurden, CEO-ul Shell are o vedere a situatiei de la biroul sau de colt de la sediul global al companiei de la Haga. „Trebuie sa ne dam seama care sunt pariurile potrivite intr-o lume care se schimba complet din cauza preocuparilor societatii in ceea ce priveste schimbarile climatice”, spune el.

Proiectiile companiilor de energie arata ca cererea de petrol ar putea sa creasca si sa scada in urmatoarele decenii; Unele analize externe sugereaza ca cererea de petrol ar putea sa fie platana inca din 2025. Pietele sunt deja zgomotoase cu privire la industrie: energia a fost sectorul cu cele mai slabe performante pe indicele S&P 500 in 2019. In 1980, industria energetica a reprezentat 28% din valoarea indicelui. , potrivit Institutului pentru Economie Energetica si Analiza Financiara (IEEFA). Anul trecut, a reprezentat mai putin de 5%. Deplasarea de petrol este atat de mare incat Moody a avertizat in 2018 ca tranzitia energetica reprezinta un „risc semnificativ de afaceri si de credit” pentru companiile petroliere. Sefii Bancilor din Anglia si Franta au spus intr-o opozitie ca orice companie care nu se schimba strategic in noua realitate energetica „nu va exista”. La 14 ianuarie, Larry Fink, fondator si CEO al gigantului de investitii BlackRock , a scris intr-o scrisoare deschisa ca „schimbarile climatice au devenit un factor definitoriu in perspectivele pe termen lung ale companiilor.”

Deoarece petrolul flirteaza cu perspectiva declinului, directorii energetici sunt in contradictie cu ce trebuie sa faca. Unele firme, cum ar fi ExxonMobil, se pozitioneaza pentru a elimina ultimii ani profitabili din economia petrolului, in timp ce cer actionarilor ca vor putea sa isi vanda tot petrolul. Shell si o mana de altii incep sa se adapteze.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.