Moduri de a-ti pastra varsta creierului

Ce este bine pentru corpul vostru este bun pentru creierul vostru. Asta inseamna sa mananci o dieta echilibrata cu multe fructe si legume si nu prea mult zahar, grasimi saturate sau alcool, precum si sa ai suficient exercitiu si sa dormi cam opt ore pe noapte. Dar se acumuleaza dovezi ca o intreaga serie de alte activitati ne ajuta sa ne pastram tinerii chiar si pe masura ce avansam in vremuri cronologice. Nu exista nicio activitate magica pe care trebuie sa o luati, dar incercand o parte din urmatoarele lucruri va va ajuta.

Seniorii care au dansat de trei sau patru ori pe saptamana – in special cei care au dansat sala de bal – au avut un risc de 75% mai mic de dementa comparativ cu cei care nu dansau deloc, a gasit un punct de reper 2003 in New England Journal of Medicine. De ce? „Dansul este o activitate complexa”, spune autorul principal al studiului Joe Verghese, MD, sef de geriatrie la Montefiore Medical Center din New York City. „Este aerobic, astfel incat imbunatateste fluxul de sange catre creier, care sa dovedit a imbunatati conexiunile creierului. Desi poate fi dificil sa se demonstreze cauza si efectul (persoanele cu dementa pot reduce activitatile), studiul a inclus persoane fara dementa si le-a urmat in timp.

Canta la un instrument
Fie ca este vorba de saxofon, de pian sau de ukulele, cercetatorii au descoperit ca jucand un instrument timp de 10 sau mai multi ani a fost corelat cu o mai buna memorie la varsta avansata, comparativ cu cei care au jucat muzica mai putin de 10 ani. Alte cercetari arata ca chiar si ascultarea muzicii va poate ajuta sa cresteti puterea creierului. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Stanford a relevat ca ascultand muzica baroca (Vivaldi, Bach) duce la schimbari in creier care ajuta cu atentie si stocarea evenimentelor in memorie.

Invata o limba straina
Fiind bilingv poate ajuta la intarzierea aparitiei dementei. Persoanele care au vorbit doua limbi au dezvoltat o dementa in medie de patru ani si jumatate mai tarziu decat persoanele care au vorbit doar o limba intr-un studiu publicat in 2013 in jurnalul Neurologie. Alte cercetari arata ca persoanele care vorbesc mai mult de o limba sunt mai bune la multitasking si atentie. Expertii spun ca, mai devreme, invatarea mai buna a celor doua limbi este optima, dar ca nu este niciodata prea tarziu si ca fiecare invatare a limbilor straine ajuta.

Joaca sah
Jucatul sahului, a bingo-ului, a damei si a jocurilor de carti poate ajuta la mentinerea potrivirii creierului. Un studiu francez din 2013 a gasit un risc de 15% mai mic de dementa in randul persoanelor care au jucat jocuri de masa fata de cei care nu au facut acest lucru. Iar efectele pareau sa dureze de-a lungul studiului de 20 de ani de urmarire. „Ideea este ca acest lucru ajuta la crearea unei rezerve cognitive”, spune dr. Verghese, al carui studiu a constatat, de asemenea, beneficii pentru a juca jocuri de masa ca Monopoly. Cu cat aceste activitati tamponaza mai mult impotriva bolii, este posibil sa puteti masca efectele bolii pentru perioade mai lungi de timp. Va cumpara timp suplimentar.”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.