Modul de raspandire al virusului HIV

Nu exista nicio indoiala ca medicamentele puternice anti-HIV pot face o treaba destul de buna de a mentine virusul sub control. Folosite in mod corespunzator, aceste medicamente antiretrovirale (ARV) pot suprima suficient HIV pentru a-l mentine la niveluri atat de scazute incat sunt nedetectabile in sange, ceea ce duce la scaderea drastica a sanselor de raspandire a virusului in timpul activitatii sexuale sau a transfuziilor. Dar ARV-urile pot face atat de mult.

Acestia lucreaza cel mai bine la virusii care fac in mod activ copii si infecteaza celulele sanatoase. HIV a evoluat pentru a „invata” acest lucru si poate muta pentru a deveni rezistent la medicamente, astfel incat, de indata ce se va opri atacul medicamentos, virusii se repeta abandonand inca o data. HIV se poate pastra, de asemenea, ascunzandu-se, linistit si nu replicand, in limfe si alte tesuturi din intreg corpul. Cand sistemul imunitar isi pierde paza, acesti virusi latenti pot incepe sa se replice. Toate acestea inseamna ca o data ce o persoana este infectata, acesti virusi raman in organism ca o grenada nepermisa, asteptand sa copleseasca sistemul imunitar cu milioane de virusuri infectioase, ani sau chiar decenii, dupa ce HIV a infectat prima sa celula.

Gasirea si eliminarea oricarei urme a virusului ar fi o solutie mult mai buna decat ARV-urile. Dar pana acum, cercetatorii nu au reusit sa creeze un vaccin sau orice altceva care sa faca acest lucru.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.