Modelul Mars a luat sfarsit

Oportunitatea NASA, modelul Mars, care a fost construit pentru a functiona timp de doar trei luni, dar care continua sa mearga si mergea, trecand peste pamantul rosu stancos, a fost pronuntat „mort” miercuri, la 15 ani dupa ce a aterizat pe planeta.

Vehiculul cu sase roti, care a ajutat la strangerea unor dovezi esentiale despre faptul ca Marte acum mii de ani ar fi fost ospitaliera vietii, a fost remarcabil de suprasolicitat pana acum opt luni, cand a fost in cele din urma condamnata de o furtuna feroce de praf.

Controlorii de zbor au incercat de mai multe ori sa intre in contact si au trimis o serie finala de comenzi de recuperare marti seara, impreuna cu un ultim cantec de trezire, „I’m Being Seeing You” de la Billie Holiday, intr-un exercitiu sumbru care a adus lacrimi membrilor echipei. Nu a existat nici un raspuns din spatiu, doar tacere.
Thomas Zurbuchen, seful misiunilor stiintifice ale NASA, a rupt vestea la ceea ce a insemnat o inmormantare la laboratorul de propulsie Jet Propulsion al agentiei spatiale din Pasadena, California, anuntand demisia „iubitei noastre ocazii”.

„Aceasta este o zi grea”, a declarat managerul de proiect, John Callas, intr-o sala plina de sute de actuali si fosti membri ai echipei care supraveghea Opportunity si duhul ei identic, decedat de mult, Duhul. „Chiar daca este o masina si ne-am luat la revedere, este inca foarte tare si foarte dureroasa, dar a trebuit sa facem asta. Am ajuns la punctul asta.”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.