Mii de oameni se alatura protestului George Floyd

Natiuni din intreaga lume au urmarit cu groaza cele cinci zile de tulburari civile din Statele Unite in urma mortii unui barbat negru fiind retinut de politie. Dar nu au fost surprinsi.

Evenimentele provocate de rasism nu mai pornesc chiar si cei mai apropiati aliati ai Americii, desi multi au urmarit acoperirea protestelor adesea violente cu o neliniste din ce in ce mai mare. Masini care arde si politie anti-revolte din SUA au tinut duminica pe paginile de fata ale ziarelor de pe glob – noutati despre pandemia COVID-19 la statutul de rangul secundar in unele locuri.

George Floyd a murit pe 25 mai la Minneapolis, dupa ce un ofiter de politie alb l-a apasat cu genunchiul in gat. Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de decese ale barbatilor si femeilor negro la mana politiei din America.

Mii de mii s-au adunat duminica in centrul Londrei pentru a oferi sprijin manifestantilor americani. Scandand „Fara dreptate! Fara pace!” si fluturand pancarte cu cuvintele „Cate mai multe?” la Piata Trafalgar, protestatarii au ignorat regulile guvernului U.K. care interzic multimile din cauza pandemiei. Politia nu i-a oprit.

Manifestantii au mers apoi la Ambasada SUA, unde un lung sir de ofiteri a inconjurat cladirea. Cateva sute s-au asezat in strada si au fluturat pancarte

Ambasada SUA la Berlin a fost scena protestelor sambata seara, sub deviza: „Justitie pentru George Floyd”. Politia a spus ca adunarea, organizata prin intermediul social media, a fost mai mare decat se astepta, dar nu a raportat nicio arestare.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.