In Singapore, mai mult de un milion de oameni au folosit o aplicatie populara de telehealth numita -MaNaDr, fondata de medicul de familie Dr. Siaw Tung Yeng, pentru vizite virtuale; 20% dintre medicii din tara insulei ofera un anumit nivel de servicii prin intermediul aplicatiei. In efortul de a controla escaladarea cazurilor de coronavirus acolo, persoanele cu simptome sunt prescrise de medici pe MaNaDr si li se recomanda sa ramana acasa daca nu au nevoie de ingrijiri intensive. Pacientii se consulta apoi cu medicul lor de sanatate in fiecare seara si raporteaza daca febra lor persista, daca au probleme cu respiratia sau daca se simt mai rau. Daca se imbolnavesc, medicul comanda o ambulanta sa-i duca pe acei oameni la spital. Siaw spune ca monitorizarea virtuala ii face pe oameni mai confortabili sa stea acasa, unde pot fi tratate multe cazuri, in loc sa inunde spitale si cabinetele medicilor, sa ingreuneze resursele limitate si sa ii faca bolnavi pe altii. „Acest lucru ne permite sa ne ingrijim la distanta, sa monitorizam pacientii la distanta si sa evaluam evolutia lor pe distanta”, spune Siaw. „Nu exista un moment mai bun pentru monitorizarea de la distanta a pacientilor nostri decat acum”.
Alte dispozitive si servicii la domiciliu utilizate in prezent in SUA permit pacientilor sa masoare zeci de valori de sanatate precum temperatura, tensiunea arteriala si zaharul din sange de mai multe ori pe zi, iar rezultatele sunt stocate automat pe cloud, de la care medicii primesc alerte daca citirile sunt anormale.
Telemedicina serveste, de asemenea, ca un instrument puternic de comunicare pentru a tine la zi sute de mii de oameni intr-o anumita regiune cu cele mai recente sfaturi despre riscuri in comunitatile lor si cum sa se protejeze cel mai bine. Acest lucru poate merge mult spre linistirea oamenilor si prevenirea panicii si alergarea la centrele de sanatate si spitale.