Indigenilor le este interzis sa foloseasca pamantul

Pe 23 august, Bolsonaro a tinut un discurs televizat pentru a anunta „toleranta zero” pentru crimele de mediu si a declarat ca Brazilia isi va desfasura fortele armate pentru a face fata incendiilor forestiere. In acelasi discurs, insa, a reafirmat necesitatea de a oferi oportunitati economice populatiei regiunii Amazon si nu exista prea putin indicii ca Bolsonaro isi va sustine sprijinul pentru extinderea operatiunilor miniere si a agriculturii pe scara larga in regiune.

Aceasta este doar o veste mai proasta pentru indigenii Amazonului, ale caror tari sunt unele dintre cele mai bine pastrate din regiune. Unul dintre primele acte oficiale ale lui Bolsonaro in calitate de presedinte la inceputul anului 2019 a fost transferul agentiei insarcinata cu sprijinirea indigenilor, FUNAI, in cadrul Ministerului Agriculturii. Analistii spun ca acest lucru slabeste capacitatea agentiei de a proteja teritoriile indigene. Pe langa faptul ca sugereaza ca teritoriul autohton ar putea fi deschis pentru minerit, Bolsonaro a amenintat, de asemenea, cu oprirea certificarii oricaror noi asezari indigene.

Evident, acest lucru este devastator pentru indigeni. Dar este, de asemenea, potential catastrofal pentru mediu. Conform unui raport recent al Natiunilor Unite, drepturile terestre puternice pentru comunitatile indigene contribuie la formarea unui balon impotriva schimbarilor climatice. In Brazilia, de exemplu, teritoriile indigene sunt protejate constitutional. Acest lucru ajuta la mentinerea padurii prin descurajarea aparitiei de catre fermieri, mineri si exploatatori forestieri.

Dar, potrivit lui Joenia Wapichana, membra a retelei de durabilitate (un partid politic infiintat de fostul ministru al Mediului Marina Silva) si prima femeie indigena aleasa in senatul Braziliei, guvernul Bolsonaro a „persecutat” indigenii prin incercarea de a opri procesele care definesc limitele teritoriilor indigene. Site-ul FUNAI listeaza 440 de teritorii autohtone pe deplin recunoscute in Brazilia. Alti 127 au traversat primul obstacol in procesul de demarcatie, in timp ce inca 115 inca nu au trecut de studiul initial necesar pentru a incepe sa solicite recunoasterea.

Odata stabilite aceste granite, brazilienilor care nu sunt indigeni le este interzis sa foloseasca pamantul, creand zone tampon impotriva defrisarilor.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.