Iata de ce esti nervos cand ti se face foame, potrivit stiintei

Exista o diferenta intre a-ti fi foame – un sentiment pe care toti il experimentam intre mese – si fiind „lihniti”. Daca ajungeti in bucatarie, probabil ca deja stiti: starile de foame va pun intr-o stare foarte proasta pe care tu (si familia si prietenii) o ignorati greu.

Dar este un lucru real sau doar o scuza? „Este in general acceptat faptul ca foamea poate afecta starea noastra de spirit si chiar comportamente precum agresivitatea si impulsivitatea”, spune Jennifer MacCormack, student in cadrul Departamentului de Psihologie si Neurostiinta al Universitatii Carolina de Nord din Chapel Hill (UNC) si principalul autor al un nou studiu publicat luni in revista Emotion. „Dar inca nu stim prea multe despre mecanismele psihologice care transforma foametea intr-o seninatate”.

Pentru a intelege mai bine ce provoaca acest lucru, MacCormack si colegii ei au facut o serie de experimente si au constatat ca situatia intr-o situatie stresanta – si nefiind in acord cu emotiile dvs. – poate face ca o persoana sa traverseze linia de la foamete in cuier.

In primul rand, cercetatorii au cerut mai mult de 400 de persoane din intreaga tara sa faca cateva experimente online. Intr-una, oamenilor li s-a aratat o imagine care urma sa induca sentimente pozitive, neutre sau negative – cum ar fi un catelus, un bec sau un sarpe. Ei au prezentat apoi o imagine ambigua intentionat – in acest caz, un pictograma chineza. Barbatii si femeile au fost intrebati despre nivelurile lor de foame si pentru a evalua imaginea pe o scara de la placut la neplacut. Cu cat oamenii erau mai infometati, cu atat era mai probabil ca ei sa spuna ca imaginea era neplacuta daca ar fi aratat o imagine negativa in fata ei. Acest lucru sugereaza ca, intr-o situatie negativa, oamenii ar putea fi mai expusi sentimentelor legate de foame, cum ar fi hanul, decat daca se afla intr-o situatie placuta sau neutra, spun cercetatorii.

Intr-un alt studiu, cercetatorii au cerut aproximativ 200 de studenti sa manance sau sa se hraneasca inainte de a intra in laborator. Unii dintre studenti au fost rugati sa completeze un exercitiu scris despre emotiile lor, iar altii au scris despre o experienta neutra, de zi cu zi. Toti au fost apoi supusi unei situatii stresante; li sa cerut sa faca un proiect pe un computer programat sa se prabuseasca chiar inainte de a-l termina. In momentul defectiunii, un cercetator intra in camera si ii invinovateste pe student pentru problemele legate de computer.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.