Genocidul din Canada asupra femeilor indigene

Disparitia femeilor si fetelor indigene din Canada a fost determinata a fi genocid printr-o ancheta nationala de trei ani, ale carei rezultate au fost lansate la o ceremonie din Quebec.

Ancheta a inceput dupa ce achitarea principalului suspect in asasinarea unei fete de 15 ani in 2014 a declansat revolte si proteste, informeaza New York Times.

Un raport al politiei din regatul canadian din 2014 a declarat ca 1200 de femei indigene au disparut sau au fost ucise intre 1980 si 2012, desi unii oficiali guvernamentali au declarat ca numarul lor este de 4 000.

Raportul a aratat ca violenta impotriva femeilor si fetelor a reprezentat un „genocid rasial al popoarelor indigene, printre care Prima Natiune, Inuit si Metis”, care permiteau „structurile coloniale”, scrie Times. Raportul a citat abuzuri, cum ar fi fortarea copiilor indigene sa participe la scolile rezidentiale conduse de guvern, iar politia si sistemul de justitie nu reusesc sa abordeze preocuparile femeilor indigene, potrivit Times.

„Aceasta este o zi incomoda pentru Canada, dar este o zi esentiala”, a declarat prim-ministrul Justin Trudeau, care a participat la ceremonie, potrivit Times. „Pentru femeile si fetele indigene disparute si ucise din Canada, pentru familiile lor si pentru supravietuitori -am dat gres.”

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.