Oamenii de stiinta gasesc inca noi modalitati inteligente si inovatoare de aplicare a tehnologiei, iar zeci de companii de start-up, inclusiv cele fondate chiar de Doudna, au aparut pentru a exploata potentialul. Tehnologia a dus, de asemenea, la o lupta de brevet de ani intre Universitatea din California, Berkeley si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT); Feng Zhang al MIT a fost primul care a descris CRISPR in asa-numitele celule eucariote, care le include pe cele din plante, animale si oameni, dar si-a publicat concluziile la cateva luni dupa Doudna si Charpentier, ale caror revendicari de brevet acopera tehnologia intr-un mod mai larg. Eric Lander, director fondator al Institutului Broad al MIT si Harvard, unde Zhang detine si o intalnire, a postat pe Twitter „felicitari uriase” pentru duo.
Miza conflictului de brevete este mare si ar putea insemna milioane de dolari in venituri din licentierea castigatorului. In opt ani scurti, oamenii de stiinta care exploateaza CRISPR au descoperit cum sa-l foloseasca pentru a edita genele HIV din celulele umane, pentru a elimina o gena responsabila de o afectiune cardiaca congenitala devastatoare si pentru a explora modalitati de a sterge genele care cauzeaza cancer, toate acestea putand conduc la salvarea vietii si la terapii noi foarte cautate.
„Domeniul din multe puncte de vedere a fost pregatit pentru o tehnologie care sa permita manipularea usoara a ADN-ului in moduri precise, ceea ce face exact CRISPR”, spune Doudna. Nu este necesara instruire sau echipament specializat pentru a utiliza tehnologia; pur si simplu trebuie sa o licentiati.