Facebook lansează oficial Libra, moneda sa digitală

Facebook a avansat oficial planurile sale de a crea o noua moneda digitala numita Libra, in ciuda mai multor defectiuni de profil din proiect si a unor critici intense din partea autoritatilor de reglementare si politicieni din SUA.

Asociatia Libra, nonprofit care va guverna moneda, a fost semnata oficial pe 21 de membri charter, luni, la intalnirea inaugurala a organizatiei de la Geneva. Initial, Libra Association avea 27 de membri potentiali, dar mai multe companii au abandonat in ultimele zile, inclusiv Visa, Mastercard si PayPal.

Majoritatea membrilor ramasi ai Asociatiei Libra sunt formate din firme de capital de risc, care deseori sunt cu ochii pe tehnologiile emergente si se aliniaza intereselor Facebook, precum si non-profit. Dar unele companii mai mari care sunt acum membre ale asociatiei includ Uber, Lyft, Spotify si compania europeana de telecomunicatii Vodafone. Asociatia a declarat ca 180 de entitati suplimentare nenumite si-au exprimat interesul si au indeplinit cerintele initiale pentru a se alatura.

Facebook s-a confruntat cu critici inca din vara, cand a prezentat planurile de a crea un sistem de moneda separat, privat, care sa permita utilizatorilor sa efectueze platile transfrontaliere mai usor. Politicienii au afirmat ca considera ca luptele Facebook de a proteja confidentialitatea utilizatorilor s-ar raspandi in Libra, desi este o organizatie separata.

Compania din Menlo Park, din California, a incercat sa raspunda acestor critici creand Libra ca o entitate separata din punct de vedere legal prin intermediul Asociatiei Libra si nefiind detinuta in sine Libra. Dar Facebook este in continuare implicat, chiar si la o lungime de brat. Asociatia l-a ales pe David Marcus, un executiv Facebook si co-creatorul Libra, ca unul dintre cei cinci directori ai asociatiei. Katie Haun impreuna cu Andreessen Horowitz, una dintre firmele VC care au investit pe Facebook inainte de a fi publica, a fost aleasa si in consiliu.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, este programat sa apara in fata Comitetului pentru servicii financiare ale Casei la sfarsitul acestei luni pentru a discuta despre Libra. Acest comitet este prezidat de Rep. Maxine Waters, D-Calif., Care a fost un critic ardent al Balantei inca de la inceput.

Facebook si Asociatia Libra au spus ca nu vor incepe sa tranzactioneze sau sa accepte depozite pentru Libra pana cand nu vor satisface ingrijorarile autoritatilor din SUA. Dante Disparte, seful politicii si comunicatiilor Libra, a declarat ca asociatia este acum in discutii active cu autoritatile de reglementare pentru a obtine aprobarea. Facebook a angajat, de asemenea, mai multi grupuri de lobby din Washington pentru a ajuta la diminuarea preocuparilor de reglementare si politici asupra Libra.

Ceilalti trei directori alesi in consiliul de administratie au fost Matthew Davie din Kiva Microfunds, Patrick Ellis cu PayU si Wences Casares din Xapo Holdings Ltd.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.