Facebook face pasi spre postari valide si in concordanta cu afirmatiile specialistilor

Facebook lucreaza pentru a limita acoperirea posturilor care fac „afirmatii senzationale de sanatate” intr-un efort de a diminua dezinformarea, potrivit unui nou anunt din partea retelei media sociale.

Site-urile media sociale sunt notorii motive de reproducere pentru informatii dubioase despre sanatate, de la argumentele anti-vaccin la pretentiile de sanatate prea bune pentru a fi adevarate. O investigatie de la Wall Street Journal a publicat marti, in aceeasi zi cand Facebook a facut anuntul sau, a constatat ca Facebook si YouTube sunt pline de posturi care promoveaza terapii alternative pentru cancer. Multe dintre aceste terapii sunt nedovedite si pot fi periculoase daca pacientii se bazeaza pe ele in loc de ingrijire recomandata de medic.

Noua politica Facebook este menita sa impiedice raspandirea acestui tip de continut, deoarece, dupa cum noteaza anuntul, „oamenilor nu le plac posturile senzationale sau spam-urile, iar continutul inselator de sanatate este deosebit de rau pentru comunitatea noastra”. de asemenea, cracare pe posturi care incearca sa vanda produse sau servicii pe baza unor afirmatii de sanatate nesanatoase, se arata in anunt.

Dar, mai degraba decat inlaturarea definitiva a posturilor de sanatate senzationale, Facebook va schimba modul in care acestea sunt clasate in fluxurile de stiri ale utilizatorilor, astfel incat mai putini oameni sa le vad. Posturile care includ anumite fraze utilizate frecvent – cele care sugereaza ca postul fie „exagereaza sau insela”, fie ca utilizeaza declaratii de sanatate pentru produse de tip hawk, cum ar fi pastilele de scadere in greutate sau medicamentele – vor aparea mai putin in Feed News pentru utilizatori. Strategia este similara celei pe care Facebook o foloseste pentru a limita influenta clickbait-ului postat de editori.

Anuntul nu mentioneaza totusi Grupurile, unde dezinformarea in domeniul sanatatii se raspandeste adesea si se desfasoara in cadrul comunitatilor stabilite.

Acesta nu este primul efort al Facebookului de a imbunatati calitatea informatiilor de sanatate de pe site-ul sau. Impreuna cu platformele precum YouTube si Pinterest, Facebook a implementat deja actualizari menite sa limiteze raspandirea continutului fals de anti-vaccin, care de multe ori prolifera online si poate contribui la scepticismul vaccinului care a permis rujeolei sa reapara in SUA. A anuntat ca lucreaza cu grupuri precum Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor pentru a identifica reclamatiile incorecte ale vaccinurilor astfel incat sa poata actiona impotriva posterelor si sa limiteze influenta continutului lor.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.