De indata ce Martin Luther King Jr. a coborat de pe podium in fata Memorialului Lincoln la 28 august 1963, era clar ca discursul pe care l-a rostit va rezona mult peste sutele de mii de oameni adunati pentru a-l auzi. Cuvintele discursului sau „Am un vis” au fost de atunci cusute in tesatura din America.
Timp de aproape trei ani, TIME lucreaza cu mosia lui Martin Luther King Jr. pentru a crea o experienta de realitate virtuala care te duce inapoi in acea zi istorica din Mall-ul National. Luna martie – executata de Viola Davis si co-creata de Mia Tramz de TIME si povestitorul imersiv Alton Glass – foloseste tehnologia de ultima ora pentru a pune capat golului.
Inspirat de The March, acest proiect special reuneste artisti, lideri, activisti si istorici pentru a se documenta, a reflecta si a contesta starea de egalitate in Statele Unite astazi. Asa cum speram ca vizitatorii martiei vor vedea istoria cu ochi proaspeti, speram ca veti pleca de la aceste povesti cu o noua perspectiva asupra lumii noastre chiar acum.
America a facut pasuri incepand din martie 1963 la Washington pentru locuri de munca si libertate in abordarea idealului de egalitate pe care a fost fondata natiunea, datorita muncii si rezistentei a nenumarate persoane. Nu mai este cursa o bariera pentru intrarea la un contor de pranz; nu mai poate legamantele restrictive sa declare legal ca doar unele tipuri de persoane pot cumpara unele tipuri de case; testele de alfabetizare nu mai blocheaza urna, iar mafiotii suparati blocheaza usa scolii. Dar priviti mai atent la realitatile de astazi in fiecare din acele arene ale vietii americane, asa cum face acest proiect special, si este clar ca visul egalitatii ramane tocmai acela – si ca lupta continua.
Cele mai recente statistici de recensamant disponibile arata ca inegalitatea veniturilor din America, incepand cu anul 2018, se afla la cel mai extrem punct din jumatate de secol. Accesul la o educatie de calitate ramane puternic modelat prin cod postal, in timp ce accesul la un loc sigur pentru a trai ramane puternic determinat de bogatie. Schimbarea este inca subminata de dificultatea votarii. Chiar si apa care iese din robinetele Americii este inegala. Acest proiect isi propune sa lumineze aceste probleme si cei care lucreaza pentru remedierea acestora.
„Pentru fiecare centimetru castigat”, a declarat TIME cand Martin Luther King Jr. a fost numit Persoana Anului pentru 1963, „au mai ramas kilometri de progres. Aceasta afirmatie nu este mai putin adevarata astazi.