Despre uleiul de peste

Aceste uleiuri, denumite si acizi grasi omega-3, se gasesc in somon, ton si anumiti pesti oceanici. Acestea reduc trigliceridele si inflamatia. Exista diferite tipuri, inclusiv EPA si DHA.

Un studiu a testat 4 grame pe zi din baza de prescriptive Amarin Corp., Vasapa, care este concentrat EPA, la mai mult de 8.000 de pacienti care aveau un numar mare trigliceride  si un risc mai mare de probleme cardiace din diferite motive. Vascepa este o capsula cu ulei de peste. Toti luasera deja o statina, cum ar fi Lipitor sau Zocor, pentru scaderea colesterolului. La jumatate li sa administrat Vascepa si restul, capsule de ulei mineral ca o comparatie.

Dupa cinci ani, aproximativ 17% dintre cei care au luat  Vasappas au suferit una dintre aceste probleme – un atac de cord, accident vascular cerebral, deces cauzat de inima sau artere ingaduente care necesita ingrijire medicala – fata de 22% din ceilalti.

Aceasta a dus la o reducere cu 25% a riscului. Privind individual, infarctul miocardic, decesele legate de inima si accidentele vasculare cerebrale au fost cu Vascepa mai mici. Numai 21 de persoane ar trebui sa ia Vascepa timp de cinci ani pentru a preveni una dintre principalele probleme studiate.

Efectele secundare pot fi un motiv de ingrijorare: Mai multi oameni care au luat Vascepa au fost spitalizati pentru o bataie neregulata a inimii – 3% fata de 2% din grupul de comparatie. Doctorii spun ca este puzzling, deoarece alte cercetari sugereaza ca uleiul de peste scade riscul.
Preocuparea cu problema ritmului cardiac este ca poate ridica riscul de accident vascular cerebral, dar au existat mai putine accidente vasculare cerebrale printre cei care au consumat Vascepa, a declarat liderul de studiu Dr. Deepak Bhatt de la Brigham si Spitalul Femeilor din Boston.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.