Despre Opportunity

Cele doua roveri de dimensiuni reduse, care se deplaseaza lent, au aterizat pe partile opuse ale planetei in 2004, pentru o misiune menita sa reziste la 90 de soluri sau zile ale Marte, care sunt cu 39 de minute mai lungi decat zilele Pamantului.

In cele din urma, Opportunity si-a depasit dublul cu opt ani si a stabilit inregistrari de anduranta si distante care ar putea dura zeci de ani. Impreuna pana cand comunicarea a incetat in iunie anul trecut, Opportunity a calatorit intr-un record de 45 de kilometri si a lucrat mai mult decat oricare alt punct de plecare din istoria explorarii spatiului.

Opportunity a fost un geolog robotic, echipat cu camere si instrumente la sfarsitul unui brat mecanic pentru analiza rocilor si a solului. Cea mai mare realizare a lui a fost descoperirea, alaturi de Spirit, a unor dovezi ca Marte antic a avut apa pe suprafata sa si ar fi putut sa sustina viata microbiana.

Vehiculele duble au fost, de asemenea, pionierul unei modalitati de a explora suprafata altor planete, a declarat Lori Glaze, directorul interimar al stiintei planetare pentru NASA.

Opportunity explora Valea persistentei Marte, in mod corespunzator, cand cea mai violenta furtuna de praf a lovit in decenii si contactul a fost pierdut. Furtuna a fost atat de intensa incat a intunecat cerul timp de luni intregi, impiedicand soarele sa ajunga la panourile solare ale roverului.

Cand cerul a fost inlaturat in cele din urma, Opportunity a ramas tacut, ceasul sau intern a fost posibil astfel incat sa nu mai stie cand sa doarma sau sa se trezeasca pentru a primi comenzi. Controalele de zbor au trimis peste 1.000 de comenzi de recuperare, toate in zadar.

Cu costurile proiectului atingand aproximativ 500.000 de dolari pe luna, NASA a decis ca nu are nici un rost sa continue.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.