O dimineata obisnuita Incepe numai dupa prima (sau cea de-a doua) ceasca de cafea sau ceasca de ceai? Nu esti singurul! Se estimeaza ca 85% din adultii din Romania consuma cofeina, cel mai folosit agent de stimulare a sistemului nervos central din lume. Cei mai multi dintre acestia isi iau cofeina prin cafea, dar sunt si in ciocolata, ceai, sifon si chiar analgezice.
Deci, cum afecteaza cofeina in mod special sanatatea generala? Studiile indica o serie de avantaje posibile si unele riscuri. Pentru majoritatea adultilor sanatosi, o doza zilnica de pana la 400 miligrame din acest stimulant utilizat pe scara larga nu prezinta riscuri pentru sanatate, sugereaza studiile. Acestea sunt aproximativ patru mici (5-uncie) cesti de cafea sau mai mult de 10 cesti de ceai.
Cofeina imbunatateste performantele fizice
Cofeina este un booster cunoscut de performanta. Nu numai ca usureaza durerea si oboseala unui antrenament, dar se crede ca ajuta muschii sa arda grasimea si ca sursa de energie. Intr-un mic studiu brazilian despre ciclismii de anduranta, suplimentele de cafeina au oferit atletilor o margine: au reusit sa pedaleze mai mult si mai repede decat atunci cand au luat un placebo in schimb.
Iti ajuta creierul sa reactioneze
Un plus de cafeina va poate scoate intr-adevar din somnolenta. In doze de pana la 300 miligrame, studiile sugereaza ca sporeste atentia, timpul de reactie si „vigilenta”, ceea ce inseamna ca poti sa ramai cu „sarcini lungi, plictisitoare sau plictisitoare”, potrivit unei revizuiri a efectelor cofeinei.
Poate inlatura durerea – sau o declanseaza
Cofeina ajuta la usurarea migrenei si durerilor de cap tensiune prin constrictarea vaselor de sange umflate in creier. De aceea, unele medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala si cele eliberate pe baza de contraceptie (cum ar fi Excedrin) adauga cafeina amestecului. Studiile sugereaza ca poate creste eficacitatea acestor medicamente cu pana la 40%.