Cum afecteaza caldura populatia lumii

Geografia este un multiplicator de forte. In timp ce temperatura globala a crescut cu 0,2 ° C in comparatie cu nivelul de referinta din 1983-2005, caldura medie in orasele mari si in alte centre de populatie, unde locuiesc majoritatea oamenilor – ceea ce cercetatorii numesc temperatura ponderata a populatiei – a crescut 0,8 ° C. Si in cele mai tari locuri, adesea, un singur mare gard impotriva caldurii – aer conditionat – nu este adesea disponibil.

In SUA si Japonia, de exemplu, 90% din case sunt cu aer conditionat. In India numarul de aere conditionate este de 4%. Mai rau, in timp ce 19% si 13% din populatia Statelor Unite si respectiv a Japoniei, se afla in grupul de varsta intre 0 si 14 ani, in total 35% din populatia Indiei cu 1,3 miliarde este mai mica de 14 ani. Asta inseamna ca aproape 450 de milioane de copii se supraincalzesc intr-o tara in care temperaturile ridicate au determinat zeci de mii de oameni sa fuga din casele lor vara trecuta si au dus la aproape 200 de decese in prima jumatate a lunii iunie – exact genul de probleme de caldura de prima linie. Acordurile de la Paris au fost concepute pentru a se adresa acestor tipuri de probleme extrem de importante.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.