Copiii de astazi, bolnavii de maine – Cum vor afecta schimbarile climatice sanatatea copiilor

„Cu fiecare grad de incalzire, angajam un copil nascut astazi intr-un viitor in care sanatatea si bunastarea vor fi din ce in ce mai amenintate”, spune dr. Renee Salas de la Harvard University Global Health Institute, autor principal al politicii Lancet.  „Schimbarile climatice si poluarea aerului din combustibilii fosili care il conduc, ameninta sanatatea unui copil care incepe din pantecele mamei si se acumuleaza doar de acolo.”

Unul dintre cele mai daunatoare exemple ale acelui fenomen cumulativ sunt particulele microscopice produse prin arderea combustibililor fosili. Studiul a descoperit ca peste 90% din cei 2,2 miliarde de copii din lume sunt expusi la particule la concentratii peste limita sigura definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Atragandu-si prima respiratie intr-o lume ca asta le lasa un risc mai mare in viata de a dezvolta astm, pneumonie si boli pulmonare obstructive cronice. Si, in timp ce aerul este, in medie, mai curat in tarile instarite ca SUA decat era acum 50 de ani, lumea in ansamblu devine mai urbanizata, 70% din populatia globala urmand sa locuiasca in orase pana in 2050 – exact unde aerul este mai murdar.

Cresterea temperaturilor, principalul indicator al schimbarilor climatice, face propriile lor  daune pediatrice. Corpurile copiilor sunt mai putin puternice decat ale adultilor la reglarea temperaturii, iar bebelusii se bazeaza pe ingrijitori pentru a-i indeparta de caldura si a le oferi apa atunci cand temperaturile cresc. Acest lucru, explica studiul, le lasa un pericol semnificativ mai mare de dezechilibru electrolitic legat de caldura, febra ridicata si boli de rinichi si respiratorii.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.