Copiii care se nasc astazi vor plati cel mai mare pret pentru degradarea conditiilor climatice

Sa presupunem ca cele 195 de tari care au semnat Acordul Climatic de la Paris din 2016 fac intr-adevar toate masurile necesare pentru atingerea obiectivului cheie al acordului: limitarea cresterii temperaturii globale la 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale.

In aceasta lume, orice copil nascuti astazi ar creste pentru a asista la niste repere fericite. Daca s-ar naste astazi in Regatul Unit, ar vedea ca tara lor va elimina utilizarea carbunelui pana cand va implini varsta sase ani. Daca s-ar naste astazi in Franta, ar vedea ca masinile pe benzina ar fi eliminate definitiv pana ar implini el 21 de ani. Si, intrucat toate cele 195 de tari si-au atins in mod similar tintele individuale, toti copiii care s-ar naste astazi ar vedea peste 31 de ani ca lumea ar atinge emisiile de sera net de zero.

Dar, in lumea reala, SUA s-au retras deja din acordul de la Paris, alte natiuni il observa doar cu repeziciune, temperaturile globale continua sa creasca – iar sanatatea copiilor este in curs de ingrijorare. Intr-un studiu amplu publicat recent in The Lancet, investigatorii din 35 de institutii – inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Imperial College London, Universitatea din York, Universitatea Yale si Universitatea de Stiinte Medicale din Iran – au analizat sanatatea climatologica a planetei pe 41 de indici, precum incidenta in crestere a inundatiilor, a incendiilor si a bolilor purtate de tantari; masuri de adaptare si atenuare luate pentru a rezolva problemele; iar resursele economice sunt dedicate acestei lucrari. Ei au descoperit ca, in timp ce se inregistreaza progrese, prea multe linii de tendinta continua sa fie orientate in jos. Toti vom plati un pret pentru asta, dar copiii de astazi vor plati cel mai mare.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.