Comparând eficiența energetica a panourilor radiante cu cea a convectoarelor de perete

Sunt momente în care simți că lipsește acel grad minim de confort și e nevoie de o îmbunătățire, astfel că recurgi la achiziționarea unor aparate electrice de încălzire. Promovate sub denumirea de convectoare electrice de perete, aceste produse sunt minimaliste, cu o tehnologie destul de inteligentă și ușor de controlat.

Convectoarele electrice de perete, sau acele panouri cu design plăcut, sunt adesea confundate cu panourile radiante cu infraroșu, panouri ce folosesc o tehnologie de ultimă generație destul de eficientă energetic.

Principala diferență dintre un panou radiant și un convector de perete este aceea că tehnologia de încălzire prin convecție folosește elemente care încălzesc aerul din cameră și îl distribuie cu ajutorul unui ventilator, pe când panourile radiante sunt generatoare de unde cu infraroșu care încălzesc obiectele din jur. Același lucru îl puteți citi și pe pagina de panouri radiante de pe incalzim.ro.

Încălzirea camerei exclusiv prin convecție pare relativ convenabilă, dar trebuie să știți că există câteva mici dezavantaje al acestui sistem de încălzire, dezavantaje pe care trebuie să le luați la cunoștință încă de dinainte să cumpărați un convector.

  • În comparație cu panourile radiante cu infraroșu, încălzirea prin convecție este mai puțin eficientă energetic, randamentul său este inferior. Radiația infraroșu încălzește direct oamenii și obiectele cu care ia contact, transformându-le pe ele în sursă de căldură printr-un simplu transfer de energie. În acest fel se pierde mult mai puțină energie, pe când prin convecție randamentul energetic este scăzut și convectoarele solicită mult mai multă energie electrică pentru a încălzi eficient o încăpere.
  • Din cauza ineficienței energetice a convectoarelor electrice în raport cu panourile radiante, “efortul” depus de convectoare va conduce la o durabilitate scăzută a dispozitivului, deci se poate spune că un panou radiant este o investiție de lungă durată, comparativ cu un convector.
  • Un alt dezavantaj al convecției este faptul că implică folosirea unui ventilator care nu face decât să împrăștie și mai mult praful și alte bacterii. Un convector ar fi foarte problematic într-o familie în care există persoane ce suferă de probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.