China si SUA ajung la un armistitiu

(BUENOS AIRES, Argentina) – Statele Unite si China au ajuns la o incetare a focului de 90 de zile intr-o disputa comerciala care a afectat pietele financiare si a amenintat cresterea economica mondiala. Descoperirea a avut loc dupa o intalnire de cina intre presedintele Donald Trump si liderul chinez Xi Jinping la summitul Grupului de 20 de ani de la Buenos Aires.

Trump a fost de acord sa renunte la planurile de majorare a tarifelor pe 1 ianuarie la 200 de miliarde de dolari in marfuri chinezesti. Chinezii au convenit sa cumpere o cota „nu a fost inca convenita, dar foarte substantiala pentru agricultura, energie, industriala” si alte produse din Statele Unite pentru a reduce deficitul comercial urias al Americii cu China, a spus Casa Alba.

Armistitiul, care a ajuns dupa o cina de mai mult de doua ore sambata, cumpara timp pentru ca cele doua tari sa-si rezolve diferentele intr-o disputa asupra agresivitatii Beijingului de a suplini dominanta tehnologica din S.U.A.
„Este o afacere incredibila”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, adaugand ca „daca se va intampla, acesta va cobori ca una dintre cele mai mari oferte pe care le-a facut vreodata”.

Trump a spus: „Ceea ce voi face este sa ma retin pe tarife. China se va deschide, China va scapa de tarife. … China va cumpara cantitati masive de produse de la noi. ”

Intr-o concesie mult asteptata in SUA, China a fost de acord sa eticheteze fentanilul, opioidul sintetic mortal, responsabil pentru zeci de mii de decese de droguri americane anual, ca substanta controlata. Si Beijing a fost de acord sa reconsidere o preluare de catre chipmaker Qualcomm a SUA ca a blocat anterior.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.